Med den fortsatte fastfrysning af kommunernes medfinansiering (KMF) af sundhedsvæsnet i 2023 fortsætter nogle kommuner med at få milliongevinster, mens andre taber stort. Se den årlige effekt for din kommune her.
For hvert år den kommunale medfinansiering af sundhedsvæsnet (KMF) fortsætter med at være fastfrosset til 2019-niveau, vinder 46 kommuner 748 millioner kroner i forhold til hvis KMF blev afskaffet, mens 52 kommuner taber 634 millioner kroner.
Det svarer i den hårdest ramte kommune til 725 kroner pr. indbygger i årligt tab, mens kommunen med den største gevinst årligt kan indkassere knap 600 kroner pr. indbygger.
Tallene er baseret på regeringens egne beregninger af, hvad den isolerede virkning ville være for hver kommune, hvis man afskaffede KMF uden at have et andet system i stedet udover tilskuds- og udligningssystemet.
Med fastfrysningen i 2023 og løftet om at afskaffe den nuværende ordning i 2024 er det i alt over fem år, den nuværende ordning kommer til at køre. Dermed kan man gange de samlede tab og gevinster for hver kommune med fem for at få den samlede effekt af, at man valgte at fastfryse KMF’en.
Grunden til at gevinsterne er større end tabene er, at man i forbindelse med udligningsreformen indførte en kompensationsordning på omtrent 110 millioner kroner for at imødekomme kommunerne med de største tab.
Men ligesom fastfrysningen af KMF er kompensationen også beregnet på baggrund af særdeles usikre tal, og derfor får Aarhus og København tilsammen omtrent 90 millioner kroner om året ud af kompensationen på 110 millioner kroner, selvom begge kommuner har en nettogevinst af, at KMF fastholdes i sin nuværende form.
Udover Aarhus og København har også Læsø, Brøndby og Albertslund en gevinst på fastholdelsen af KMF men får alligevel en årlig kompensation fra staten for KMF.
Seks kommuner, som faktisk har et tab på at KMF fastholdes, deles om den meget begrænsede kompensation der er tilbage.
På den måde bliver gevinsterne større end tabene, selvom de isolerede effekter af KMF uden kompensationerne på landsplan går i nul.
Omvendt kan man sige, at de kommuner, som har gevinster ved at KMF fastfryses, kan forberede sig på at miste den finansiering, når KMF afskaffes, som sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har lagt op til at gøre i 2024. Hvis man derfor skal opgøre effekten ved at afskaffe ordningen i forhold til kommunens økonomiske situation i dag, hvor KMF’en er fastfrosset, kan man sætte omvendt fortegn ved tallene i nedenstående kort.
Se effekten af fastholdelsen af KMF i din kommune i kortet herunder. I kortet indgår effekten af kompensationerne også.
Flere kommuner bør gøre som Aarhus og Aalborg, hvis ikke de vil stå med de samme rekrutteringsproblemer på det pædagogiske område, som på ældreområdet. Sådan lyder budskabet fra FOA, arrangerer høring om pædagogiske assistenter i dag.