KL: Hvis kommunerne skal sætte fart på digitalisering, kræver det penge
Del artiklen:
Udvalgsformand i KL og borgmester Peter Rahbæk Juel er positiv over for regeringens nye digitaliseringsstrategi. Men regeringen kommer ikke udenom at tilføre kommunerne flere penge, hvis ambitionerne skal gennemføres, mener han. - Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
KL er positiv over for regeringens nye digitaliseringsstrategi. Men ifølge KL kan der ikke sættes turbo på den digitale omstilling, medmindre der kommer midler i økonomiforhandlingerne.
Hvis der for alvor skal sættes strøm til regeringens digitaliseringsstrategi, så kræver det penge. Det slår Kommunernes Landsforening (KL) fast over for NB-Økonomi.
Finansminister Nicolai Wammen (S) fortalte i går (torsdag) til en præsentation af regeringens nye digitaliserings-strategi, at den kommende økonomiaftale bliver stram. Han forventer dog alligevel, at kommunerne skal løfte en stor del af ansvaret med at få digitaliseringen implementeret i kommunerne.
Peter Rahbæk Juel (S) er borgmester i Odense og formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg. Det er det udvalg, der blandt andet har med digitalisering i kommunerne at gøre. Han fortæller til NB-Økonomi, at Wammens udmelding om smalhals vil få betydning for den fart, som regeringen ønsker at have på det digitale område.
“En omskrivning af et godt gammeldags mundheld lyder, ‘hvor der er vilje, er der vej.’ Men hvor der er vilje og penge, er der motorvej,” siger Peter Rahbæk Juel med henvisning til, om regeringen ønsker en digitaliseringslandevej eller -motorvej.
“Digitaliseringen afhænger i høj grad af, hvor stærkt regeringen synes, at det her skal gå, og hvor meget man mener det, når det kommer til den kommunale del,” tilføjer han.
Regeringen: Kommunerne må prioritere
Regeringen mener ikke, at penge er den eneste vej til at implementere digitaliseringsstrategien. Regeringen påpegede således til pressemødet torsdag, at kommunerne allerede var i gang, og at de må prioritere det inden for de økonomiske rammer, de har.
Det vil Peter Rahbæk Juel ikke udelukke, men det kræver, at man så peger på, hvad man så ikke skal have i kommunerne.
“Det kommer an på, hvad man skal vælge fra. KL ser i høj grad, at digitaliseringsdagsorden er en kvalitetsdagsorden,” siger Peter Rahbæk Juel, og fortsætter:
“Det handler om at sikre de hænder, vi har til rådighed. Men hvis vi skal til at have færre hænder for at få råd til at lave den teknologiinvestering, så bider det jo sig selv i halen, så vil det være et nulsumsspil.”
Han peger i stedet på, at digitaliseringen bliver et supplement til de ansatte, så de kan få frigivet noget tid til kerneopgaven. Peter Rahbæk Juel understreger i øvrigt, at kommunerne er klar til at komme i arbejdstøjet og få løftet digitaliseringsdagsordenen og implementeringen i kommunerne. “Det er en udmærket digitaliseringsstrategi, regeringen har fremlagt. Vi bifalder i det store hele retningen i den. Det vil vi gerne spille med aktivt i at få op at stå,” siger Peter Rahbæk Juel. “Men det er jo klart, at tempo og kvalitet i implementeringsstrategien afhænger også af, hvad man betaler for det. I mange af livets forhold, så får man jo det, man betaler for.” Mange af kommunerne er allerede i fuld gang med digitaliseringen, så Rahbæk Juel forklarer, at det ikke er et spørgsmål om enten eller. Men hvis regeringen gerne vil have, at deres store ambitioner skal slå igennem, så kommer man ikke uden om at tilføre ekstra midler til kommunerne, da det koster noget at omstille organisationerne til mere digitalisering.