- Vi har et rigtigt godt udgangspunkt, men vi skal videre, og vi skal tænke nyt, siger finansminister Nicolai Wammen (S). - Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Der afsættes to milliarder kroner til at frigøre hænder, accelerere grøn omstilling og styrke cybersikkerhed. KL er positive overfor udspillet og vil gerne inddrages i, hvordan indsatsen skal løfte den nære velfærd.

Det går godt med digitalisering i Danmark, men der er efterhånden behov for en opdatering. Derfor vil regeringen udbrede det hurtigere og bredere.

Det skal frigive 10.000 årsværk i det offentlige over ti år, lyder det på et pressemøde torsdag morgen. Der er afsat i alt to milliarder kroner til at implementere strategien.

Eksempelvis skal borgerne uanset bopæl tilbydes mere fleksibel og personlig behandling ved at udbrede videokonsultationer. Hjælp til digitalt udfordrede borgere skal styrkes, og det skal gøres nemmere at afgive fuldmagt, så andre kan hjælpe.

“Vi har et rigtigt godt udgangspunkt, men vi skal videre, og vi skal tænke nyt,” siger finansminister Nicolai Wammen (S).

Strategien for digitalisering består af 61 forslag og skal blandt andet løfte kvaliteten af den offentlige service og accelerere den grønne omstilling.

Strategien indeholder tiltag, der skal øge samfundets digitale sikkerhed ved at styrke værnet mod cyberangreb.

Det er særligt set i lyset af Ruslands invasion af Ukraine, som har sendt millioner på flugt.

Regeringen nedsatte for et år siden et partnerskab for digitalisering, som i oktober sidste år præsenterede en række forslag. Regeringens nye strategi følger op på forslagene.

Finansminister Nicolai Wammen bliver spurgt til, om det er realistisk at frigøre så mange medarbejdere i det offentlige gennem eksempelvis flere videomøder.

“Der vil heldigvis derudover ske en teknologisk udvikling. De private investeringer vil give nye produkter og muligheder. Det vil have en god effekt til at løse opgaverne klogere også i den offentlige sektor og vil spare os for nogle penge,” siger han.

Både erhvervslivet og det offentliges behov er en væsentlig del af strategien. Men der bliver også taget hensyn til den enkelte borger, som måske bøvler med at booke en aftale hos lægen, lyder det.

En væsentlig del af anbefalingerne er, at det bliver digitalisering for alle.

“Det koster lidt mere at tage sig af dem, der ikke er helt digitale. Men på lang sigt tror vi, at det bliver billigere,” siger Jim Hagemann Snabe, der har været formand for partnerskabet for digitalisering.

Han uddyber, at hjemmeplejen eksempelvis kan hjælpe ældre med spørgsmål.

Peter Rahbæk Juel, formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg, glæder sig over, at regeringen har blik for, at de digitale muligheder kan være med til at løse den store udfordring med mangel på arbejdskraft og skabe endnu bedre kvalitet i velfærden med brug af teknologi.

“Det er godt med en fornyet interesse fra regeringen for det digitale område og en strategi, der indeholder ambitiøse mål, principper og indsatser. Det har vi brug for. Digitaliseringen åbner mange døre, og vi skal finde ud af, hvordan vi bedst udnytter de mange muligheder til at skabe endnu bedre kvalitet i velfærden. Særligt i forhold til at skaffe hænder i en tid, hvor vi er gevaldigt udfordret på manglen på arbejdskraft,” siger Peter Rahbæk Juel i en meddelelse og fortsætter:

“Jeg savner dog lidt at se i strategien, at regeringen har modet til at tænke servicen og de juridiske rammer på ny, så vi for alvor kan realisere de potentialer, der er i teknologien. Skal vi lykkes, er det afgørende, at kommunerne inddrages, og at vi indgår nogle klare aftaler om, hvordan teknologien kan bruges til at løfte velfærden. Vi er klar og venter blot på regeringen.”

Der etableres et Digitaliseringsråd, som skal følge op på, at strategien bliver implementeret. Rådet skal desuden rådgive regeringen om det digitale.

Den digitale udvikling ventes at accelerere yderligere i de kommende år, hvor ny teknologi bliver lanceret for at forbedre dagligdagen for borgere og virksomheder.

Administrerende direktør i Microsoft Danmark og Island Nana Bule udnævnes til formand for Digitaliseringsrådet. Hun mener, at det er afgørende, at borgerne tager digitalisering til sig og gør brug af den.

“Skal vi øge digitalisering, er vi nødt til at øge tilliden til teknologien,” siger hun på pressemødet.

jornns – /ritzau/