
Kommunerne får penge fra staten til flere voksne i vuggestuer og børnehaver. Men i nogle kommuner gør pengene for lidt gavn, for de bliver ædt op af besparelser. Sådan lyder det fra organisation, som udpeger flere kommuner.
Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk
Regeringen og dens støttepartier giver i år 200 millioner kroner til kommunerne, så de kan øge bemandingen i børnehaver og vuggestuer. Men i nogle kommuner bliver der samtidig gennemført spareøvelser, der æder de ekstra penge op.
Det påpeger Daginstitutionernes Lands-Organisation (DLO), hvor hovedparten af medlemmerne er selvejende daginstitutioner.
DLO er bekymret, fordi kommunernes mulighed for at få statspenge og samtidig spare på normeringerne er der også i 2023. DLO opfordrer derfor til, at man sætter fokus på kommunernes budgetter for næste år, der nu er i gang med at blive udarbejdet.
De ekstra statslige penge til daginstitutionerne er afsat som led i indsatsen for at skabe bedre normeringer frem til, at der fra 2024 skal være minimumsnormeringer – altså mindst en voksen til tre vuggestuebørn eller mindst en voksen til seks børnehavebørn.
“De børn, der er i vuggestuer og børnehaver lige nu, kommer mange steder ikke til at nyde godt af pengene til bedre normeringer. Simpelthen fordi nogle kommuner giver regeringens normeringsmidler ud med den ene hånd, mens de tager med den anden. Det er hårdt at bevidne, for bedre normeringer er en forudsætning for, at dygtige ledere kan sikre en forsvarlig pædagogisk kvalitet for børnene,” siger Tanja Krabbe, der er sekretariatschef i DLO.
DLO kender til flere kommuner, hvor man i år sparer på børnene, samtidig med at man har fået flere penge fra Folketinget til netop at forbedre forholdene. Det gælder ifølge DLO blandt andre Solrød, Holbæk og Nordfyns Kommune.
I eksempelvis Holbæk Kommune har man politisk besluttet, at der skal hentes effektiviseringer for i alt 2,2 mio. kroner på de kommunale daginstitutioner her i 2022. Men den besparelse svarer næsten til den vækst, der har været i de statslige penge til at nærme sig minimumsnormeringer. Den samlede pulje til det formål er i Holbæk Kommune steget med 2,7 mio. kr. (fra 8,7 mio. kr. i 2021 til 11,4 mio. kr. i 2022).
Frustreret personale og forældre
“Jeg ved ikke, hvad man i udvalgsmøder i kommunerne sidder og siger til hinanden. Men det virker underligt, at man får en pose med ekstra penge pr. barn fra staten, og så sidder man alligevel og laver spareøvelser,” siger Tanja Krabbe.
Hun fortæller, at der er mange bristede forventninger i flere kommuner:
“Der er fra Folketingets side skabt forventninger om bedre normeringer, og der bliver bevilget penge til det. Men i nogle kommuner er oplevelsen i daginstitutionerne, at der ikke kommer flere penge til dagtilbud. Det er frustrerende for både forældre og personale, for de har gået og glædet sig til bedre normeringer,” siger Tanja Krabbe.
Slut med at gevinst ved at rykke børn tidligt op
Sekretariatslederen fra DLO mener, at især små børn er særligt udsatte for kommunale spareøvelser netop i år og næste år, indtil minimumsnormeringsreglerne træder i kraft i 2024.
“I mange kommuner har man sparet ved at rykke vuggestuebørnene tidligere op i børnehaven, hvor de er ‘billigere i drift’, fordi der skal færre voksne til at passe dem,” siger Tanja Krabbe og fortsætter:
“Fra 1. januar 2024 kan kommunerne ikke længere rykke børnene tidligere op fra vuggestue til børnehave, uden at pengene følger med til en ordentlig bemanding. Pengene er nemlig fra 2024 gjort afhængig af, at børnenes alder.”
“Men de børn, der går i vuggestue lige nu, har ikke den beskyttelse. Så i nogle kommuner får de små børn ikke glæde af, at deres forældre har været på gaderne for at demonstrere.”
Læs NB-Kommunes tema om minimumsnormeringer
Fakta om penge til minimumsnormeringer
For år tilbage demonstrerede forældre, personale og folk fra organisationer som BUPL, FOA og DLO for indførelse af minimumsnormeringer.
På den baggrund vedtog regeringen sammen med støttepartierne EL, SF, R og AL i forbindelse med finansloven for 2021 en række initiativer og afsatte et stort millionbeløb til at få flere voksne i børnehaver og vuggestuer. Der blev afsat 200 mio. kr. om året i 2021, 2022 og 2023. Samt 400 mio. kr. i 2024 og 200 mio. kr. i 2025.
Minimumsnormeringerne indebærer kort fortalt, at der skal være mindst en voksen til tre vuggestuebørn og mindst en voksen til seks børnehavebørn fra og med 2024.