Kun 3,8 procent har en lang videregående uddannelse på Lolland i aldersgruppen 30-34 år i 2021. Andelen er over ti gange så høj i kommuner i og omkring København.
Af Christina Yoon, Journalist, christina@nb-medier.dk
De fire store kommuner samt omegnskommuner suger langt de fleste borgere med en videregående uddannelse til sig. Det viser nye beregninger fra NB-Økonomi på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.
Hele 60 kommuner har færre borgere i alderen 30-34 år, som har færdiggjort en lang videregående uddannelse, end landsgennemsnittet. De resterende kommuner er koncentreret rundt om de fire store byer.
Det er interessant, fordi det har en betydning for, hvor de største skatteindtægter falder pr. borger. Derudover kæmper kommunerne om at tiltrække ressourcestærke borgere.
På landsplan er det Lolland Kommune, som har færrest borgere med en lang videregående uddannelse. Kun 3,8 procent af deres indbyggere i aldersgruppen har taget en lang uddannelse.
I den modsatte ende topper byer i og omkring hovedstaden. Her har Frederiksberg Kommune – som absolut topscorer – op mod halvdelen af deres borgere i aldersgruppen, som har en lang videregående uddannelse. 48,4 procent kan Frederiksberg præstere. København Kommune har 41,3 procent.
Byer i og rundt om Aarhus ligger på omkring 20-30 procent. Tendensen er mindre i Aalborg Kommune, som ligger på 24,1 procent og Rebild med 20 procent. Alle kommuner rundt om Odense – der selv har 23 procent – ligger under landsgennemsnittet. Eneste undtagelse af Middelfart og trekantsområdet, der sniger sig op på 15-17 procent.
Der er store forskelle mellem kønnene, hvor det især er andelen af kvinder med lange videregående uddannelser, som stiger. På landsplan er det 14,7 procent af befolkningen mellem 30 og 34 år, der har en lang videregående uddannelse. For mænd er det tal 12,1 procent, hvor det er 17,4 procent for kvinder.
På Frederiksberg ses det ved, at det blandt mænd er 44,9 procent, der har en lang videregående uddannelse, mens tallet ligger på knap 52 procent for kvinder.
(Artiklerne fortsætter under billedet)
Skævvridning mindre på mellemlang videregående uddannelse
De store forskelle er knap så markante, hvis man ser på andelen af indbyggerne mellem 30-34 år, der har en mellemlang videregående uddannelse i 2021. Her ligger Frederiksberg Kommune for eksempel lige under landsgennemsnittet med 18, 9 procent, hvor gennemsnittet ligger på 20,7 procent.
Det er dog stadigvæk yderkommunerne, der har tabt mest i uddannelsesspillet. Lolland, Odsherred og Kalundborg Kommune ligger helt i bund. Til gengæld har de midtjyske kommuner spillet deres kort godt. En stribe kommuner som Holstebro, Herning, Silkeborg, Favrskov, Horsens og Skanderborg har alle omkring 25 procent i aldersgruppen, som har taget en mellemlang videregående uddannelse.
Forskellen mellem mænd og kvinder er til gengæld mere markant her, hvor førstnævnte ligger markant under landsgennemsnittet. I gennemsnit er der 14,3 procent mænd i aldersgruppen, der har taget en mellemlang videregående uddannelse. Det tal er 27,3 procent for kvinder, hvilket giver et samlet gennemsnit på 20,7 procent.