Borgmester i Herlev Kommune, Thomas Gyldal Petersen (S), skyder opfordringen om, at Herlev Kommune bør tillade journalister at optage til kommunalbestyrelsesmøder til jorden.
Det skriver journalisternes fagblad Journalisten.
Opfordringen til at ændre på reglerne for journalisters tilstedeværelse under byrådsmøder, kommer fra direktør i brancheorganisationen Danske Medier, Mads Brandstrup. Han har til Herlev Bladet ytret, at han har svært ved at forstå, hvorfor nogle kommuner som Herlev ikke vil tillade journalister at filme eller tage billeder fra kommunalbestyrelsesmøderne.
“Dét at gøre møderne tilgængelige på film er helt basalt, og det kan virke uforståeligt, at vi skriver 2022, og ikke alle kommuner tillader det. Vores appel til de kommuner, som ikke gør det, er, at få det nu tilladt. Der er ikke gode argumenter for ikke at gøre det,” siger Mads Brandstrup til Herlev Bladet og tilføjer:
“De argumenter, der er for ikke at tillade, at medier kan filme og lave lydoptagelser, er antikverede efter vores opfattelse.”
“Det er på kommunalbestyrelsesmøderne, at den politiske behandling af en sag finder sted, og det har borgerne en ret til at vide og høre, hvad der sker. Og når Folketinget kan finde ud af at få det til at fungere, så bør den enkelte kommunalbestyrelse i Danmark ikke have noget problem,” siger han.
Herlevs borgmester, Thomas Gyldal Petersen er helt uenig i, at Herlev bør ændre på reglerne for pressens adgang til møder.
”Jeg synes, det er synd for ham (Mads Brandstrup), at han udtaler sig på en måde, der viser, at han ikke kender sagens indhold,” siger Thomas Gyldal Petersen til Journalisten.
Det en fejltolkning, når Mads Brandstrup tolker det som om, at noget ikke tåler dagens lys, mener Herlev-borgmesteren.
”Der er offentlig adgang til møderne, og vi lydoptager og lægger det ud på hjemmesiden i sin fulde længde,” understreger Thomas Gyldal Petersen.
Han understreger vigtigheden i, at forhandlingerne skal foregå uforstyrret. Og så fornemmer han, at medierne arbejder efter en anden strategi, end den han vægter.
”Min fornemmelse er, at man i medieverdenen synes, at form – det spændende, sjove og frække – er vigtigere end at dække det vigtige,” siger borgmesteren.
Et offentligt rum på linje med Folketingssalen
Ifølge en højesteretsdom fra 1972, så er det op til den enkelte kommunalbestyrelse at beslutte, om journalister må optage og fotografere eller ej. Og en af Dansk Medier-direktør Mads Brandstrups pointer er, at kommunalbestyrelsessalen er et offentligt rum på linje med Folketingssalen, hvor man gerne må filme.
“Derfor synes jeg grundlæggende, at det samme burde gælde i kommunalbestyrelsessalen. Det er også et offentligt rum, og så må man leve med, at man måske bliver filmet bagfra. Skulle det være det største problem, så lever man nok også med det,” siger Mads Brandstrup.
Han henviser til de mange optagelser, der findes fra Folketingssalen, hvor politikere bliver filmet, mens de laver alt muligt andet som for eksempel at tjekke mobiltelefonen i stedet for at høre, hvad taleren siger.
Kommunalbestyrelsen i Herlev har i både 2018 og 2019 genbekræftet reglerne fra højesteretsdommen, der ifølge borgmesteren sikrer god ro og orden under møderne og ligebehandling af medlemmerne af bestyrelsen. Borgmesteren har altså ikke i sigte at ændre på journalisternes færden i byrådsalen. Han påpeger i stedet, at der er sat penge af til kommune-tv, så alle kan følge møderne i salen.
“Det skal være på en måde, så alle stilles ens med lige god lyd og lige gode billeder. Så vi gør klar til livestreaming, og vi synes, at det er fint, at der er levende billeder med. Men vi synes ikke, at vi i strid med de gældende regler skal forskelsbehandle medlemmer af kommunalbestyrelsen, eller at pressen skal bevæge sig rundt i salen for at filme alle, så vi ikke kan overholde reglerne om god ro og orden,” lyder det fra borgmesteren.