De store byer kommer til at tage deres andel af de ukrainske flygtninge, og hele samfundet må indstille sig på, at det bliver mærkbart, når der efter påske nok vil være over 35.000 flygtninge i Danmark. Det vurderer minister Mattias Tesfaye. - Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Store kommuner som København, Frederiksberg, Aarhus og Odense kommer til at modtage flygtninge fra Ukraine i forhold til kommunernes indbyggertal -altså mange flygtninge. Regeringen forlader den hidtidige model for fordeling af flygtninge, fastslår minister Mattias Tesfaye (S) og overhører dermed protester.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk

Borgmestre i København og Frederiksberg har forudsagt, at de to storbykommuner får svært ved at huse et stort antal ukrainske flygtninge. Men den sang kan de godt pakke væk, hvis det står til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Ministeren slår fast, at fordelingen af ukrainske flygtninge fremadrettet kommer til at ske i forhold til kommunernes indbyggertal. Altså folkerige kommuner kommer til at tage flest flygtninge, og alle kommuner får ukrainske flygtninge.

På et pressemøde fredag eftermiddag understreger Mattias Tesfaye, at alle kommuner kommer til at holde for, hvis den nuværende strøm af flygtninge fra Ukraine til Danmark fortsætter:

“Den eksisterende model for fordelingen af flygtninge tager fornuftigt i betragtning, hvor mange mennesker med ikke-vestlig baggrund, der i forvejen bor i kommunen. Men den betyder nu, at for eksempel Albertslund og Brøndby ikke er forpligtet til at tage en eneste flygtning fra Ukraine,” siger Mattias Tesfaye og fortsætter:

”Og de store byer skal (med den nuværende fordelingsmodel, red.) tage forholdsvis få. For eksempel har København indtil videre modtaget relativ få, mens Ringkøbing-Skjern modtager rimeligt mange.”

Han forklarer efter spørgsmål fra NB-Kommune, at de første 10.000 flygtninge, der får opholdstilladelse efter særloven, bliver fordelt efter den hidtidige vedtagne fordelingsnøgle. Men at derfra så vil flygtningene blive fordelt efter kommunernes indbyggertal.

“Med de første 10.000 bruger vi den aktuelle fordelingsmodel. Med de næste 10.000 tager vi udgangspunkt i kommunernes indbyggertal,” siger Mattias Tesfaye og fortsætter:

“Og det er jo sådan det, som man for eksempel i Odense, nu har accepteret: At man som storby bliver nødt til at tage en pæn andel af flygtningene,” siger Mattias Tesfaye.

Minister: Velfærden skal bestå

Mattias Tesfaye forsikrer kommunerne om, at “her i 2022 har kommunerne garanti for, at pengene følger med” til at klare flygtningeopgaven. Og dertil stiller regeringen i udsigt, at man hen ad vejen vil gøre, hvad man kan i forhold til at få lavet særlovgivning og mindske krav, for at gøre opgaven med at hjælpe flygtningene håndterbar.

“Som socialdemokratisk regering er vi særlig opmærksom på, at velfærdssamfundet kommer helskindet igennem denne her opgave. Men vi kommer alle sammen til at mærke, at ukrainerne gør en forskel. Nogle ting bliver anderledes med hensyn til skolerne eller med hensyn til boligsituationen, og det kan se anderledes ud i København end i Sønderjylland,” siger Mattias Tesfaye.

Læs også:
Tesfaye: 30.000 ukrainere er kommet til Danmark

Der bliver ifølge Mattias Tesfaye også tale om at bede ukrainerne om forståelse og hjælp.

“Vi kan komme til at bede ukrainerne om at bo længere tid på for eksempel nedlagte plejehjem og hospitaler, end vi egentlig har lyst til. Og vi kommer til at bede ukrainerne om at give et nap med som tolke eller på anden vis i skoler og daginstitutioner,” siger Mattias Tesfaye.

Han erindrer om, at hvis der kommer 100.000 flygtninge til Danmark, så er det den største gruppe, Danmark har modtaget siden Anden Verdenskrig.