
Folketinget må på banen for at få løst balladen om fordelingen af de økonomiske rammer for kommunerne. Det mener overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S), som er ny i KL’s formandskab, og her udtaler sig om varme KL-sager.
Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk
Det kan ikke passe, at kommunerne skal spilles ud mod hinanden, fordi de økonomiske rammer, som staten lægger ned over kommunerne, er for snærende. Folketinget må på banen, så man undgår igen at få drama om budgetterne.
Det mener Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S). Hun er lige blevet udpeget til formandskabet i KL (Kommunernes Landsforening) og er dermed også blevet fremtrædende i KL-regi.
I efteråret 2021 var der et større verbalt slagsmål blandt borgmestrene i KL, fordi man havde meget svært ved at enes om, hvordan de med staten aftalte milliarder af kroner til anlæg og til service skulle fordeles mellem kommunerne her i 2022.
Forløbet i fjor var så dramatisk, at KL-formandskabet har iværksat et større internt arbejde om den såkaldte faseopdelte budgetproces. Altså KL prøver nu at finde en model, hvor KL kan indgå en økonomiaftale med regeringen, og så kan kommunerne efterfølgende på forholdsvis mindelig vis blive enige om at fordele ‘kagen’ og overholde aftalen.
På den baggrund siger Sophie Hæstorp Andersen til NB-Kommune:
“I stedet for at slås indbyrdes mellem kommunerne, bør vi bede Folketinget om højere service- og anlægsrammer. For faktum er desværre i dag, at der ligger penge i kommunekasserne flere steder, som ikke må komme ud og arbejde til gavn for borgerne. Det spiller kommunerne ud mod hinanden i en konkurrence, som ingen er tjent med.”
Sophie Hæstorp Andersen slår samtidig fast, at den unikke danske model med, at stat og kommuner hvert år forhandler en økonomiaftale, meget gerne skal fortsætte.
“Den faseopdelte budgetlægning skaber jo gode resultater og er en model, som vi absolut bør holde fast i,” siger hun.
Anlægsrammen skal bygges om
Et af de områder, hvor Københavns overborgmester gerne vil bruge sin nye KL-post, er i forhold til den anlægsrammen, som KL og staten hvert år forhandler om. Sophie Hæstorp Andersen vil gerne have anlægsrammen lagt om. Og det er ikke bare, fordi Borgerrepræsentationen i København længe har været frustreret over ikke at kunne bygge blandt andet så mange nye sportshaller og plejehjem som ønsket.
“København er jo ikke den eneste kommune, som vækster. Det gør de også i eksempelvis Vallensbæk og Silkeborg. Så i virkeligheden er vi i båd med en række kommuner. Og det er klart, at når der eksempelvis i København bliver 6.000 flere borgere hvert år, så øger det behovet for daginstitutioner, skoler og plejehjem.”
Frustrationen over at være i den statslige ‘anlægs-spændetrøje’ bliver ikke bedre af, at København og mange andre kommuner har pengekasser, der bugner mere og mere.
“Som følge af udligningsreformen har vi fået bedre finansiering i kommunerne. Og det er da en kilde til stor frustration, at vi ikke kan få lov til at bruge nogle flere penge på at renovere og bygge nye ejendomme,” siger Sophie Hæstorp Andersen.
Som det er nu, tæller det med i en kommunes anlægsramme, når en kommune opkøber grunde. Det vil overborgmesteren meget gerne have lavet om på.
“Jeg kunne godt tænke, at køb af grunde blev undtaget fra anlægsrammen, for så vil vi være godt hjulpet i København. Ofte når vi skal bygge en ny sportshal eller plejehjem, så skal vi købe grunden af private. Og det er meget dyrt i København, skal jeg hilse og sige,” siger Sophie Hæstorp Andersen.
Ikke alle borgmestre vil bakke overborgmesteren op i det synspunkt. Men hun har et andet ønske, som der der bred opbakning til i KL:
“Derudover vil det være meget fornuftigt med langsigtede anlægsrammer, som strækker sig over to-tre år, som nogle af de større projekter nemt kan tage.”
Kommunerne kan noget unikt med affald
Sophie Hæstorp Andersen vil gerne være med til sammen med det øvrige formandskab at kæmpe for KL’s mærkesager. En af dem er modstanden mod den liberalisering af affaldssektoren, som regeringen og et flertal i Folketinget ønsker. Noget der forrige år blev diskuteret en del, da man forgæves prøvede på at lave en plan for nedlæggelse af udvalgte forbrændingsanlæg.
“Regeringen vil gerne liberalisere affaldssektoren, men det er vi stærkt imod. For det er helt unikt i Danmark, at kommunerne er med i hele kæden fra indsamling til behandling af affald,” siger Sophie Hæstorp Andersen og fortsætter:
“Hvis man først begynder at pille dele af kæden ud, for eksempel ved at boligområder kan tilslutte sig forskellige aftaler om indsamling af affald, så risikerer man jo, at hele systemet falder sammen. Det hjælper jo for eksempel ikke meget, at vi investerer i klimarigtige el-lastbiler til at hente skraldet, hvis de så ikke har noget at køre med.”
Note: Citatet fra Sophie Hæstorp Andersen vedrørende at få Folketinget på banen er efter ønske fra overborgmesteren blevet præciseret i forhold til den første udgivelse af denne artikel.