Overborgmester: Giv København en chance for at gå foran
Del artiklen:
Man kan godt rende ind i en del bureaukratisk bøvl og dårlig lovgivning, hvis man som kommune forsøge at gå foran på klimaområdet, fortæller Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S). - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix (arkiv)
København vil gerne gå foran på klimaområdet – for eksempel ved at blive verdens første storby med et pantsystem for alle typer plastic. Men nye klimatiltag kræver ofte, at man får det statslige bureaukrati og Folketinget til at spille med, og det er ikke altid så let. Det fortæller Københavns overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.
Som landets folkerigeste kommune kan og skal København gå foran og “tænke ud af boksen” på klimaområdet. Men “mærkelig lovgivning” og fodslæberi i Folketinget gør det nogle gange svært at komme igennem med den grønne omstilling.
Det fortæller overborgmester i København Sophie Hæstorp Andersen (S) til NB-Kommune.
“Vi bor mange mennesker tæt sammen i København, og derfor kan vi – og skal vi – gå forrest i kampen for at nedbringe udledningen af CO2,” siger Sophie Hæstorp Andersen med eftertryk og fortsætter:
“Og på klimaområdet har vi brug for, at København får nogle friere rammer og ikke bliver hindret af mærkelig lovgivning. Vi vil for eksempel gerne arbejde tæt sammen med andre kommuner i hovedstadsområdet, men her løber vi nogle gange ind i regler, som bremser ellers fornuftige selskabsdannelser.”
Hun fortæller også, at det i forhold til lovgivning har vist sig besværligt at få opsat til strækkeligt mange ladestandere til elbiler i den indre del af København – middelalderbyen. Og at skabe nul-emissions-zoner har vist sig at kræve en del sværdslag med Miljøministeriet.
“Vi vil gerne i København bidrage med at tænke ud af boksen for klimaets skyld”
Sophie Hæstorp Andersen (S), overborgmester i København
Den forholdsvis nyvalgte overborgmester ser gerne København være nyskabende på klimaområdet. Det kan også være nødvendigt, for byen har en markant ambition om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad allerede i 2025.
“Vi vil gerne i København bidrage med at tænke ud af boksen for klimaets skyld. På den baggrund laver vi nu et klimabudget (se fakta nedenfor, red.), så vi kommer til at tænke klima ind i næsten alt, hvad vi foretager os som kommune.”
“Og vi er i samarbejde med flere kommuner i hovedstadsområdet ved at få udarbejdet en analyse af mulighederne for at lave et forsøg med roadpricing,” siger Sophie Hæstorp Andersen.
Vil vække opsigt internationalt
På klimaområdet går Sophie Hæstorp rundt med en idé, som kan komme til at vække opsigt.
“Vi vil være den første by i verden, som opfinder et pantsystem på engangsemballage, så alle former for plastic genbruges,” afslører overborgmesteren og fortsætter:
“Vi er blevet vænnet til, at alle typer af plastic bare skal ned i den samme affaldscontainer. Men hvis der skal genbruges fornuftigt, så skal det deles langt mere op. Og den opgave vil vi gerne tage på os i København.”
“Det kan godt være, at det med pant kommer til at kræve ændret lovgivning, og så håber vi da, at Folketinget vil spille med.”
Overalt i verden volder plastic store problemer, fordi der findes mange forskellige typer, og det kræver en meget grundig sortering, hvis man skal genbruge det fornuftigt. Så hvis København kan få et pant-retursystem til at fungere, vil det være et opsigtsvækkende gennembrud.
Under den nuværende socialdemokratiske regering bliver der talt meget om udflytning af arbejdspladser. Og aktuelt er der lige blevet lavet en politisk aftale om udflytning af studiepladser fra blandt andre København. Er det det svært for København at trænge igennem til regeringen og Folketinget?
“København er skam på Christiansborg-politikernes landkort. Vi har et udmærket samarbejde med regeringen på klimaområdet, om at sikre billige boliger og rekruttering af medarbejdere,” svarer Sophie Hæstorp og fortsætter:
“Eksempelvis gør det jo indtryk på Christiansborg, når vi over de seneste år har haft over 1.000 forgæves forsøg på at rekruttere pædagoger. Altså manglen på arbejdskraft i København tydeliggør jo, at Københavns problemer er også Danmarks problemer.”
“Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen med inddragelse af Teknik- og Miljøforvaltningen og med inspiration fra Oslo Kommunes klimabudget at komme med forslag til, hvordan der kan udarbejdes et klimabudget for Københavns Kommune.
Klimabudgettet skal følge op på den nuværende klimaplan samt fremtidige klimaplaner og skal allerede fra budget 2023 påbegyndes med at være en fast del af Københavns Kommunes budget.
Det er ambitionen, at klimabudgettet skal kunne anskueliggøre klimapåvirkningen af relevante budgetinitiativer i forbindelse med forhandlingerne om budgettet.”
30 mennesker skulle til sommer have begyndt deres pædagoguddannelse på en skole i nordjyske Rebild Kommune. Men det bliver nu stoppet til stor ærgrelse for blandt andre Rebilds borgmester.