
Efter afsløring af at mindst 3.000 kontanthjælpsmodtagere uretmæssigt er blevet trukket i ydelse, vil beskæftigelsesministeren lave en bred undersøgelse af kommunernes administration af reglen. Heller ikke styrelse går fri for kritik.
Af Helle Schøler Kjær, helle@nb-medier.dk
Det var en håndfast beskæftigelsesminister, der i går, onsdag, mødte op til et samråd i Folketingets beskæftigelsesudvalg.
Efter DR’s afsløring af – at mindst 3.000 kontanthjælpsmodtagere siden 2016 er blevet trukket i deres ydelse for ikke at leve op til 225-timers reglen, selv om de var fritaget for den – er beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) klar med sanktioner, hvis der ikke bliver rettet op på problemet inden 28. februar.
Det skriver NB-Beskæftigelse.
Hvis der efter fristen endnu er kommuner, der ikke har rettet op på fejlene, er beskæftigelsesministeren klar til at sende det kommunale tilsyn efter de langsommelige kommuner. Det kan ende med sanktioner og bøder til kommunalbestyrelsesmedlemmer, men forhåbentlig kommer det ikke så vidt, lød det fra Peter Hummelgaard, der dog understregede:
“Ingen borgere skal betale prisen for, at kommunerne har lavet fejl i administrationen. Det skal der rettes op på hurtigst muligt, og det er allerede indskærpet over for kommunerne,” sagde ministeren i sin indledning til samrådet.
Styrelsen STAR sendte det første brev til kommunerne om, at mindst 3.000 personer kunne have fået for lidt i kontanthjælp, i december 2020.
“Jeg er selvfølgelig ikke tilfreds med, at det har taget så lang tid at komme til buds i denne her sag. Især de udsatte i samfundet kan have svært ved at få overblik over, om de nu får de ydelser, de har krav på,” lød det fra Peter Hummelgaard.
Han har yderligere besluttet, at der i i de kommunale revisionsberetninger for 2021 til indgår et særligt kontrolpunkt, der skal redegøre for, om kommunerne har rettet op på problemet.
Samtidig skal STAR i 2022 lave en fokusrevision, der bredere analyserer kommunernes administration af 225-timers reglen. Blandt andet for at undersøge, om kommunerne laver andre fejl.
Note om STAR’s kommunikation
Flere kommuner har klaget over, at det først var i et brev i november 2021, at det blev tydeligt beskrevet, hvad der skulle indgå i kommunernes redegørelse til styrelsen. En række kommuner sendte redegørelser ind hurtigt efter at have modtaget det første brev om problemets omfang i december 2020, men de var ikke fyldestgørende. Og der gik mange måneder, inden de fik besked om det, og endnu flere, før der kom klar besked om forventningen. Kun tre kommuner havde i november afleveret fyldestgørende redegørelser.
På spørgsmål fra Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen lovede Peter Hummelgaard at lave en note til Folketingets beskæftigelsesudvalg om STAR’s kommunikation til kommunerne. Han medgav, at der gik lang tid mellem det første brev og et tydeligt krav til, hvad kommunerne skulle skrive i redegørelsen.
“De første henvendelser handler om problemerne, men Hans Andersen kan have ret i, at det først er senere, at det bliver tydeligt, hvad STAR afkræver af kommunerne, men det er der ikke nogen, der kan være i tvivl om det længere.”
Det var beskæftigelsesordfører for SF, Karsten Hønge, der havde indkaldt til samrådet. Han kvitterede for ministerens håndfasthed.
“Jeg er glad for, at ministeren og andre partier er enige om, at det her skal på plads,” sagde Karsten Hønge.