Ifølge Alex Vanopslag var det et krav fra Nye Borgerlige, at blå bloks forslag om lavere beløbsgrænse skulle indeholde et krav om udelukkelse af borgere fra en række muslimske lande. Nu viser nye tal, at antallet af borgere fra muslimske lande udgør under fem procent af det samlede antal udlændinge på beløbsordningen. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Udelukkelsen af borgere fra primært muslimske lande har splittet De Radikales enighed med blå blok. Nu viser nye tal, at der kommer meget få borgere fra muslimske lande til Danmark via den såkaldte beløbsordning.
Udelukkelsen af udlændinge fra muslimske lande har blokeret for en fælles front mellem blå blok og De Radikale. Nu viser data fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR), at der er meget få udlændinge fra netop de muslimske lande, som har brugt beløbsordningen.
Ifølge STAR’s database var det i september kun 410 udlændinge fra lande med en primært muslimsk befolkning, som har ophold i Danmark på baggrund af den nuværende beløbsordning. Det svarer til godt otte procent af alle, der benytter beløbsordningen.
Der kan også være udlændinge fra muslimske lande i gruppen af borgere fra øvrige 3. lande, selvom den gruppe også omfatter lande som Japan, Canada og Australien.
Dataene er interessante, fordi De Radikale ifølge partileder Sofie Carsten Nielsen reelt er enige med de øvrige elementer i blå bloks forslag om en lavere beløbsgrænse, men under ingen omstændigheder vil acceptere en forskelsbehandling baseret på ansøgernes oprindelsesland.
“Her ser vi et strålende eksempel på, hvordan helt nødvendig reformpolitik er endt som gidsel i udlændingepolitikken. Det er helt vildt at de ellers så erhvervsvenlige partier Venstre, Liberal Alliance og Konservative er klar til at blokere for at sænke beløbsgrænsen, som der ellers er politisk flertal for, blot for at tækkes Nye Borgerlige. Jeg synes det er dybt uansvarligt over for danske virksomheder og dansk økonomi,” siger den radikale integrationsordfører Kathrine Olldag.
Også fra Dansk Industri har der været beklagelser over, at blå bloks forslag vil udelukkede borgere fra en række lande.
“Vi havde gerne set, at der var mulighed for at rekruttere fra hele verden, for det afgørende for os er, at det er den rigtige kvinde eller mand til det rigtige job, ikke hvor man kommer fra,” lød det fra Kim Graugaard, viceadministrende direktør i DI, i en kommentar til Ritzau om blå bloks forslag.
En række af landets borgmestre har de seneste dage lagt pres på deres partier for at nå til enighed om en aftale, som kan sikre mere udenlandsk arbejdskraft.
NB-Økonomi har spurgt Venstre, hvorfor det er så vigtigt for partiet, at udelukke borgere fra muslimske lande, at partiet har opgivet at danne fælles front med De Radikale, men vi har ikke fået noget svar inden deadline.
Rettelse 31.1. 2022: I den første udgave af artiklen var borger fra Tyrkiet ved en fejl ikke medregnet, og derfor var antallet af borgere fra lande med en overvejende muslimsk befolkning ikke lidt under fem procent, men derimod godt otte procent. NB-Økonomi beklager fejlen.
Kommunerne er blevet kreative, når de skal løse manglen på arbejdskraft. Nye aflønnings- og uddannelsestyper dukker op rundt omkring i landet. Læs her, hvad forskellige kommuner har gjort for at få flere hænder.