Der er mangel på pædagog-hænder i vuggestuer og børnehaver. Derfor undrer flere aktører sig over, at kun cirka hver anden ledige pædagogstilling i hovedstadsområdet bliver slået op på fuldtid.
Berlingske har gennemført en undersøgelse af opslåede pædagogstillinger i København og kommunerne omkring hovedstaden. Undersøgelsen af de seneste 2.100 opslåede stillinger i vuggestuer, børnehaver og fritidsordninger viser, at 56 procent var fuldtidsstillinger. 44 procent af de opslåede stillinger var deltidsstillinger – med 30,5 ugentlige timer i gennemsnit.
Berlingskes undersøgelse skal holdes op mod, at både KL og BUPL har lavet analyser, som viser, at man risikerer at mangle helt op til 13.700 pædagoger i 2030. En af vejene til at hindre, at det går så galt, er, at langt flere pædagoger kommer på fuldtid.
“Der ligger et kæmpe potentiale i at få flere til at gå fra deltid til fuldtid,” forklarer arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Laust Høgedahl til Berlingske.
Formand for BUPL Elisa Rimpler undrer sig højlydt over, at kommunerne slår så mange pædagogstillinger op, som er på deltid.
“Kommunerne skal som minimum sørge for, at nye pædagogstillinger slås op på fuldtid. Også fordi kommunerne lige om lidt skal levere på loven om minimumsnormeringer,” siger Elisa Rimpler til Berlingske.
Formanden for KL’s løn- og personaleudvalg, borgmester Michael Ziegler (K), gør opmærksom på, at mange pædagoger kun ønsker at arbejde på deltid. Han er dog enig med fagforbundene BUPL og FOA i, at det er ønskværdigt at få flere fra deltid til fuldtid. Det er dog ikke så nemt, fastslår Michael Ziegler og siger til Berlingske:
“At flytte ansatte fra deltid til fuldtid er ikke noget quick fix, fordi deltidsansættelser er en del af en fastgroet kultur hos arbejdsgivere og arbejdstagere.”