Sociale aktiviteter for ældre og rengøring er noget af det, som Skanderborg Kommune ser sig nødsaget til at skære ned på. - Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix (arkiv)
Ældreplejen i Skanderborg Kommune er så presset af coronasmitte og isolationskrav blandt de ansatte, at kommunen nu må skære i servicen til de ældre. Der bliver droslet ned for rengøring og aktiviteter.
Coronasmitten hærger så meget blandt ansatte i ældreplejen i østjyske Skanderborg, at kommunen i går, torsdag, valgte at skære ned på hjælpen til plejekrævende pensionister.
De svære forhold i ældreplejen fremgår tydeligt af en meddelelse fra kommunen, hvori står:
“Ældreområdet i Skanderborg Kommune er så presset af smitte og isolationskrav, at der mangler over 100 fastansatte medarbejdere. Her til kommer fravær blandt afløsere og elever. Situationen er forværret de seneste dage og betyder, at udvalgte opgaver og aktiviteter desværre må sættes på pause.”
Chefen for Sundhed, Omsorg og Handicap i Skanderborg Kommune Lis Kaastrup beklager situationen meget.
“Jeg er utrolig ked af, at det er blevet nødvendigt at prioritere i den service, vi giver til vores ældre. De seneste dage er smitten steget så hurtigt, at vi er i en situation, hvor vi bare ikke har de medarbejdere, der skal til for at løse alle opgaver,” siger Lis Kaastrup og fortsætter:
“Jeg håber, at vores borgere og pårørende har forståelse for, at vi i en periode ikke kan levere service på det niveau, vi kunne ønske.”
Klippekortordning pauses også
Der kan være tale om, at praktiske opgaver som rengøring og lignende udskydes. Men også sociale aktiviteter eksempelvis i klubber og aktivitetstilbud kan blive berørt, oplyser kommunen. Den såkaldte klippekortordning sættes også på pause. Det kan eksempelvis være gå-ture eller andre sociale aktiviteter, som den ældre har valgt at bruge sit klippekort på.
“Jeg vil gerne understrege, at vi kun udsætter aktiviteter hos borgere, hvor det vurderes at være fuldt forsvarlig. Det er praktisk hjælp og sociale ting, som vi kommer til at sætte på pause,” siger siger Lis Kaastrup og kommer med et ønske:
“Jeg vil opfordre pårørende til at være i endnu tættere social kontakt med deres ældre den kommende tid. Vær tilstede ved måltider, kom lidt oftere på besøg, arranger gå-ture eller andre sociale aktiviteter i de kommende dage.”
Lige nu er reglerne således, at hjemsendte og isolerede medarbejdere oftest er fraværende i syv dage. Udskydelsen af udvalgte aktiviteter og opgaver gælder derfor til den 1. februar, hvor Skanderborg Kommunes kriseledelse vurderer, om der er behov for en forlængelse.
Ældre Sagen: Flyt andre ansatte over til ældreplejen
Skanderborg Kommune gør brug af den fælleserklæring, der er indgået med de faglige organisationer, som betyder, at andre personalegrupper har mulighed for at træde til. Og det er en god idé, at flytte ansatte midlertidigt over til ældreplejen, mener chefkonsulent Per Tostenæs fra Ældre Sagen.
“Rengøring i de enkelte ældres hjem må have en større prioritet. Så hvis der går rengøringsassistenter rundt på rådhuset, så må de ud og hjælpe til i ældreplejen. Så må der være lidt snavset på rådhuset,” siger Per Tostenæs til DR Radioavisen.
Nu er det ikke kun borgere, der udskrives til midlertidige kommunale døgnpladser i Region Hovedstaden. Ordningen udvides til plejecentrene i samtlige 29 kommuner, hvor hospitalerne er forpligtede til at stå til rådighed for sundhedspersonalet for spørgsmål omkring de udskrevne borgere på plejecentrene i 72 timer efter udskrivelse.