Blot fordi håret er gråt; man er kvinde; eller er brun i huden, så skal man ikke på forhånd dømmes ude, når kommunen ansætter folk. Den holdning har man i byrådet i Aarhus, og nu vil man i Danmarks næststørste by gå videre med et forslag, som skal forebygge diskrimination.
I går, onsdag, tog byrådet i Aarhus stilling til et forslag om at skabe mere mangfoldighed ved ansættelser i kommunen. Forslaget vandt gehør, og byrådet besluttede, at magistraten nu skal indsamle viden og komme med en indstilling til byrådet om, hvordan man rent praktisk kan bære sig ad.
Bortset fra Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige gik alle partier ind for at arbejde videre med forslaget, som byrådsmedlemmet Mahad Yussuf (R) har taget initiativ til.
“Et flertal i byrådet er enige om, at magistraten nu skal undersøge nærmere, hvordan man kan lave en model for det her. Det kan så blive den model, vi har skitseret i vores forslag, eller det kan blive en anden model,” fortæller Mahad Yussuf til NB-Kommune.
En ting er lov, en anden er virkeligheden
Bag forslaget i byrådet stod Radikale, Venstre, Enhedslisten og SF. I deres motivation til forslaget skriver de blandt andet:
“RV, SF, V og Enhedslisten ønsker at skabe lige muligheder i ansættelser af nye medarbejdere, og hverken alder, køn eller etnicitet bør stå i vejen for at realisere ens drømmejob.”
“Der er allerede nogle klare regler i lovgivningen, som forbyder arbejdsgivere i at diskriminere eller forskelsbehandle når man ansætter medarbejdere.”
“Men en ting er lovgivningen, en anden er virkeligheden, som stadig ser meget anderledes ud, da der er er mærkbare problemer på det danske arbejdsmarked, hvor jobansøgere diskrimineres på baggrund af alder, køn og etnicitet. Denne type forskelsbehandling vil vi ikke acceptere, da vi mener alle ansøgere skal behandles lige og deres kvalifikation burde alene afgøre hvorvidt de får tilbudt et job.”
Mahad Yussuf oplyser, at der tidligere i Københavns Kommune har været en ordning i stil med den forslåede i Aarhus.
“Erfaringen i København var, at det kostede for mange ressourcer at administrere. Men det er jo ikke det samme som, at det er en dårlig idé. Man burde jo kunne finde en model, som er til at have med at gøre,” siger Mahad Yussuf.
Gode erfaringer fra udlandet
Partierne bag forslaget i Aarhus vil lave en ordning, der skal køre som et forsøg i to år. De peger på, at der er gode erfaringer fra udlandet og skriver i forslaget:
“I lande som Frankrig, Holland, Sverige og Tyskland har man tidligere gennemført forsøg med anonymisering af jobansøgninger til offentlige institutioner. Resultaterne har været positive, som skabt en mere ligestilling i mulighederne for at blive ansat på ens kvalifikationer.”
“Aarhus kommune er en mangfoldig kommune, og det skal også afspejle kommunen som arbejdsplads. Vi har tidligere sat måltal for andelen af medarbejdere skal afspejle befolkningssammensætning i byen – nærmere bestemt 12,3%. I øjeblikket er vi på omkring 7,5% og har stået stille i de sidste 5-6 år.”