
Kommunerne har ulovligt trukket ugifte i deres kontanthjælp. Der kan nu være flere tusinde sager, som skal genoptages, og borgerne skal have penge tilbage. Den ulovlige praksis er fortsat trods klar tale fra styrelsen STAR.
Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk
Alene i perioden 2018 til 2020 kan omkring 3.000 ugifte personer uretmæssigt være blevet frataget en del af deres kontanthjælp. Og i 2021 fortsatte langt de fleste kommuner den ulovlige praksis på trods af gentagne breve fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).
Det afslører DR P1 Dokumentar. Ifølge DR har kommunerne været usædvanlig sløve til at reagere og rette op på henvendelser fra STAR.
Kommuner over hele landet har ifølge radioudsendelsen på DR P1, siden 2016 ulovligt frataget kontanthjælp fra ugifte borgere. Det er sket, selv om kommunerne har haft viden om, at de ugifte borgere havde en så begrænset arbejdsevne, at de, ifølge reglerne, slet ikke må blive trukket i kontanthjælpen efter den såkaldte 225-timersregel (Se fakta om reglen nederst i artiklen).
Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) har ifølge DR i over et år gentagende gange gjort kommunerne opmærksomme på problemet med den manglende overholdelse af 225-timersreglen. Man kommunerne har slet ikke reageret tilstrækkeligt på STAR’s opfordringer. Det fremgår ifølge DR af flere dokumenter.
“Kommunerne har i de fleste tilfælde enten ikke reageret eller kun reageret utilstrækkeligt på styrelsens henvendelser i forhold til at få gennemgået de enkelte sager om mulig fejladministration,” skrev daværende, fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) i slutningen af november i endnu et brev til landets kommuner.
Professor: Alvorlig sag
Kommunernes passivitet er et alvorligt problem, påpeger professor i socialret ved Aalborg Universitet John Klausen, der har gennemgået sagens dokumenter for P1 Dokumentar.
“Det er jo ganske alvorligt. Fordi der er nogle mennesker, der får den laveste sociale ydelse – nemlig kontanthjælp – som er blevet reduceret i strid med reglerne, til trods for at kommunen faktisk har haft oplysningerne om, at de ikke skulle reduceres,” siger John Klausen til P1 Dokumentar.
Omfanget af misæren med at trække de dårligt stillede ugifte i deres kontanthjælp er ifølge P1 Dokumentar temmelig stort. På landsplan kan i alt 3.000 ugifte personer således uretmæssigt være blevet frataget en del af deres kontanthjælp alene i perioden fra 2018 til 2020.
Det skønner STAR ifølge DR på baggrund af en registerundersøgelse af, hvilke personer kommunerne selv har vurderet til at have en så begrænset arbejdsevne, at de ifølge loven ikke måtte blive trukket i deres kontanthjælp efter 225-timersrelgen og samtidig er blevet det alligevel.
Cheføkonom og direktør i KL, Morten Mandøe, undskyldte onsdag aften i DR TV Avisen på kommunernes vegne den fejlagtige forvaltning. Og stillede i udsigt, at nu vil kommunerne sørge for at få styr på implementeringen af 225-timers reglen.
Fakta om 225-timersreglen
Borger.dk skriver om 225-timersreglen:
Du skal opfylde et arbejdskrav på 225 timers ordinært og ustøttet arbejde, hvis du er ugift og fortsat skal kunne modtage fuld uddannelseshjælp eller fuld kontanthjælp. Kravet gælder, uanset om du er enlig eller samlevende.
Reglen betyder, at hjælpen til dig bliver nedsat, hvis du har modtaget hjælp i sammenlagt mindst et år inden for tre år, og du ikke har haft mindst 225 timers ordinært og ustøttet arbejde inden for de seneste 12 kalendermåneder.
Hvis du ikke opfylder arbejdskravet, bliver din hjælp nedsat med enten 533 kr. (2021) og 534 kr. (2022) eller 1.067 kr. (2021) og 1.069 kr. (2022) pr. måned – det afhænger af, hvor stor din hjælp er.
Hvis din hjælp er blevet nedsat som følge af 225-timersreglen, får du igen ret til fuld hjælp, når du har haft 225 timers ordinært og ustøttet arbejde inden for de seneste 12 kalendermåneder. Alle arbejdstimerne skal ligge efter det tidspunkt, hvor hjælpen blev nedsat.