Gadeidrætsorganisationen GAME har med projektet ‘Fællesskab på Asfalten’ ønsket, at de deltagende børn og unge i projektet får bedre trivsel og øget læring gennem fysisk aktivitet.
Den fysiske aktivitet kan også modvirke depression og styrke koncentrationsevnen. For børn og unge med psykosociale udfordringer kan øget fysisk aktivitet desuden styrke evnen og lysten til at indgå i sociale sammenhænge og knytte relationer.
GAME gennemførte 2018-2021 projektetet, hvor børn og unge alderen 8-15 år med psykosociale udfordringer indgik i et idrætsfællesskab omkring parkour. Projektet har haft tre målgrupper: de deltagende børn og unge i aldersgruppen, frivillige i alderen 16-25 år, der er blevet uddannet og støttet i at agere positive rollemodeller, og fagprofessionelle, der til daglig arbejder med deltagerne på specialskoler.
De fagprofessionelle er blevet uddannet til at kunne facilitere specialtilrettelagte daglige idrætsforløb for deltagerne. Indsatsen fandt sted i GAME Streetmekka i København, Viborg, Esbjerg og Aalborg, der er asfalterede indendørs gadeidrætshuse, drevet af GAME. Indsatsen har kørt i to runder i hver af de fire byer.
Vive har nu evalueret projektet, og resultaterne viser, at en del af deltagerne i ‘Fællesskab på Asfalten’ bliver mere fysisk aktive og får øget motivation for idrætsdeltagelse og øget tilknytning til idrætsforeningerne.
Evalueringen finder ikke et entydigt resultat om deltagernes trivsel. Men deltagerne i første runde af projektet har generelt fået øget deres sociale styrker og mindsket deres hyperaktivitet. Anden runde af Fællesskab på Asfalten blev afholdt med covid-19-restriktioner og i en periode med pause, hvor der ikke blev afholdt træning. Deltagere i denne runde har ikke haft samme udvikling i sociale styrker og hyperaktivitet.
Også de frivillige i projektet får noget godt med sig. De frivillige oplever, at de er blevet bedre rustet til at støtte og motivere børn og unge til at dyrke idræt, og de ser sig selv som en rollemodel for deltagerne.
Derudover svarer næsten alle frivillige, at de har lært noget i GAME, som de kan bruge i andre sammenhænge, og de har oplevet at være en del af et større fællesskab.
Læs hele evalueringen via linket her.