S-borgmester kritiserer udligningsreform i brev til statsministeren

Del artiklen:

I et personligt brev til statsministeren opfordrer borgmester i Hjørring Kommune Arne Boelt (S) til at få set på uligheden i kommunerne. Udligningsreformen vil bryde sammen, lyder advarslen.

Af Christina Yoon, Journalist, christina@nb-medier.dk

“Vores merudgift stiger hvert år med yderligere 13 mio. kr. De 13 mio. kr. svarer til 0,4 % af vores serviceramme, og det er en udgift, som vi må finansiere ved besparelser på kernevelfærd,” skriver Arne Boelt (S), der er borgmester i Hjørring Kommune indtil borgmesterskiftet i 2022, i et brev til statsminister Mette Frederiksen (S). 

Merudgiften skyldes, at kommunerne får 80 procent af regningen for nye førtidspensionister. Hele 60 kommuner ligger over landsgennemsnittet for antallet af førtidspensionister, så en del kommuner bliver ramt af denne ekstra regning.

“Det er en skrue uden ende, vi simpelthen ikke kan finansiere,” fortæller Arne Boelt til NB-Økonomi. 

“Pengene er der jo. Sandheden er jo, at nogen taber på det her system, mens der er andre, der vinder på det. Og det er rigtig store penge, man vinder.”

Problemet er, at mange kommunale kompensationsordninger er skruet sådan sammen, at man får en gennemsnitstakst refunderet. Ligger ens reelle udgifter over den takst – fordi man har højere udgifter end gennemsnittet – så skal man selv finansiere diskrepansen. 

Omvendt vil kommuner, der ligger under gennemsnittet, tjene på en sådan kompensationsordning. 

I brevet uddybes den problematik over for statsministeren. 

“Samlet set er der penge nok – de er bare skævt fordelt. Nogle kommuner kan ikke finansiere kernevelfærden, mens andre døjer med overskudslikviditet, og dermed ligger de penge, som vi skal bruge til at sikre velfærden, som passive penge i kommunekasser, der bare vokser og vokser,” står der.

null
Kort vedlagt brevet til statsministeren fra Hjørring Kommune.

 Nærhospitaler og minimumsnormeringerne vil øge uligheden

Til NB-Økonomi rejser Arne Boelt et andet problem, som vil gøre uligheden endnu værre, end den i forvejen er på førtidspensionsområdet.

Han nævner minimumsnormeringer på børneområdet som et eksempel, der allerede skaber ulighed mellem kommunerne. Det skyldes netop den nævnte problematik med, at kommunerne kompenseres med en gennemsnitstakst.

Læs også:
KL-formand: Minimumsstandarder udløser besparelser på andre områder

Men nu frygter han også, hvad konsekvenserne af nærhospitalerne bliver for kommunerne. 

“Jeg tror, at det samme vil komme, når man skal til at se på, at sundhed skal flyttes ud. Det her nærhed. Så tror jeg, at vi vil se en endnu større skævhed. Den ulighed, der er i sundhed, den vil komme til at slå enormt hårdt igennem i de samme kommuner,” siger Arne Boelt.  

Arne Boelts frygt bunder i, at da de har flere førtidspensionister end gennemsnittet, så har de formentlig også flere borgere med KOL og andre kroniske sygdomme. Det er netop de sygdomme, som nærhospitalerne – eller sundhedshusene – skal tage sig af. 
“Når vi skal betale for dem ude i vores områder – og lur mig, pengene følger nok ikke helt med – jamen så har du det system igen,” siger han. “For det er jo det, der er galt med det her system. Pengene følger ikke med. Og derfor skal vi finde pengene andre steder.”

Brevet er således en appel til statsministeren om, at det vil gå hårdt ud over velfærden i udkantskommunerne, hvis ikke man tager hånd om den problematik, der vil blive større år efter år. 

Arne Boelt er overbevist om, at udligningsreformen slet ikke kan undgå at bryde sammen, hvis det her fortsætter. Han skriver, at han har haft drøftelser med indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S), og at de har aftalt et møde om emnet på den anden side af kommunalvalget.  “Jeg håber og ønsker, at dette problem får både din og regeringens fulde opmærksomhed, og at man går i gang at finde en løsning,” afslutter Arne Boelt. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Kommune i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her