Del artiklen:
Martin Damm (V) og Jacob Bundsgaard (S) vil efter alt at dømme bytte roller i KL, så Martin Damm bliver den nye formand og Bundsgaard bliver næstformand. Det sker efter det afgørende mandat i KLs bestyrelse hos Radikale har valgt at pege på Damm.
Martin Damm (V) og Jacob Bundsgaard (S) vil efter alt at dømme bytte roller i KL, så Martin Damm bliver den nye formand og Bundsgaard bliver næstformand. Det sker efter det afgørende mandat i KLs bestyrelse hos Radikale har valgt at pege på Damm. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Radikale Venstre vælger at pege på den nuværende næstformand i KL Martin Damm (V) til den kommende formandspost næste år. Nu får han ros af både Radikale og Socialdemokratiet.

Af Christina Yoon, Journalist, christina@nb-medier.dk

Martin Damm (V) står til at blive ny formand i  KL fra 2022, når foreningen skal have ny formand. Det kan Martin Damm takke Radikale Venstre for, da partiet blev tungen på vægtskålen mellem to kandidater.

At Socialdemokratiet kunne miste formandsposten i KL, skrev NB-Økonomi om dagen efter kommunalvalget. Men nu er det en realitet. Radikale har peget på Venstre til den nye formandspost.

Læs også:
Socialdemokratiet i fare for at miste KL-formandspost

Venstres borgmester i Kalundborg, Martin Damm, har sagt ja til at trække i formandstøjet. Han får rosende kommunale ord med på vejen fra både Radikale og den afgående formand fra Socialdemokratiet Jacob Bundsgaard. 

“Martin er en enormt dedikeret og dygtig politiker, som har et meget stærkt kommunalt hjerte. Og et stort hjerte for KL. Og jeg glæder mig til at fortsætte samarbejdet med Martin, hvis jeg kan få lov til det,” siger Jacob Bundsgaard, der er efter kommunalvalget er genvalgt som borgmester i Aarhus. Han bekræfter, at han selv vil stille op som næstformand. 

Leon Sebbelin, der er den nuværende borgmester frem til årsskiftet i Rebild for Radikale Venstre, understreger, at der skulle målfoto til mellem de to kandidater. Han kan ikke pege på de ting, der gjorde udslaget. 

“Der var mange synspunkter. Tro mig, det er ikke unormalt i Radikale sammenhænge. Der er repræsenteret et bredt spektre af synspunkter,” fortæller Leon Sebbelin og forklarer, at det var, når man samlede de mange synspunkter, at pilen endte med at pege på Martin Damm. 
“Når røgen har lagt sig, så går jeg ud fra, at Jacob fortsætter som næstformand. Det ved jeg jo ikke, men det forudsætter jeg. Og så står vi med et stærkt formandskab, som vil arbejde for kommunernes interesser. Et stærkt og kvalificeret formandskab,” understreger Leon Sebbelin.

Selvom det ikke havde en betydning for valget af Martin Damm, så fortæller Leon Sebbelin, at han er meget begejstret for den kommende formands humoristiske sans. 

“Martin har en fantastisk god humor. Han er meget kontant. Men altså vi har ikke talt om kandidaternes humoristiske sans. Men når du nu spørger mig, så kan jeg for min egen regning sige, at det har han i hvert fald. Sådan befriende. Den bruger han både eksternt og internt i KL på borgmestermøder,” fortæller Leon Sebbelin. 
Martin Damm returnerer de mange roser 
KL-politik er meget anderledes fra både lands-, kommunal-, og regionalpolitik. Så de store borgmesterpartier V og S har ikke megen rivalisering i KL. 

Hovedpersonen selv, har derfor også kun rosende ord til overs for sin kommende forgænger Jacob Bundsgaard. 

“Jeg har jo selv været med til at forhandle aftaler sammen med Jacob, og han har givet den fuld skrald, hen til klokken jeg ved ikke hvad om natten. Det har jeg selvfølgelig også. Det gør vi altid,” fortæller Martin Damm og fortsætter: “Vi er farveblinde i forhold til den regering, der sidder. Altid.”

Damm peger på, at KL er en konsensusorganisation, der skal kæmpe kommunernes kamp.
“Vi arbejder meget bredt. Det gør vi altid. Og det gør vi uanset, om det er en socialdemokrat eller en venstremand, der er formand, siger Martin Damm. “Så har vi måske en lidt forskellig måde at gøre det på, når det er. Jeg har altid brændt for kommunestyret i Danmark og kæmpet kommunernes kamp. Det gjorde jeg også, da jeg var formand,” afslutter han med henvisning til, at det ikke er første gang, han er formand for KL. Det var han også i perioden 2014-2018, så han træder ind med erfaring.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Kommune i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her