Borgmester i Kalundborg, 58-årige Martin Damm (V), bliver igen formand for KL og vipper dermed Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) af pinden. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix (arkiv)

Kalundborgs Venstre-borgmester Martin Damm bliver igen formand for KL. Det sker, fordi Radikale Venstre har valgt at pege på Martin Damm i stedet for nuværende KL-formand Jacob Bundsgaard.

Et formandsskifte er på vej i Kommunernes Landsforening (KL). De Radikale vil nemlig bruge sit afgørende mandat i KL’s bestyrelse til at pege på Kalundborgs borgmester, Martin Damm (V), som ny formand.

Det oplyser partiet i en pressemeddelelse ifølge Altinget.

Den kommer fra Leon Sebbelin (R), afgående borgmester i Rebild, og Johan Brødsgaard. Han er formand for partiets kommunalpolitiske netværk.

Martin Damm er aktuelt næstformand i KL. Han står altså til at vippe formand Jacob Bundsgaard (S) af pinden. Han er borgmester i Aarhus.Formelt skal den ny bestyrelse først konstitueres til marts på organisationens generalforsamling. Men det peger altså på en ny formand.

Bliver det en realitet, vil det ikke være helt uvant for Martin Damm. Han var formand for KL fra 2014 til 2018, inden Jacob Bundsgaard overtog.

De blev begge genvalgt ved sidste uges kommunalvalg og kan begge se frem til endnu en periode som borgmester i henholdsvis Kalundborg og Aarhus.

Jacob Bundsgaard måtte dog notere sig stor personlig tilbagegang, da han fik halveret antallet af personlige stemmer fra valget i 2017.Samme skæbne ramte den socialdemokratiske borgmester i København, Aalborg og Odense, ligesom partiet generelt gik tilbage.For Martin Damm bød valget stort set på status quo, når det kom til de personlige stemmer. Han fik 4320, mens 4286 personer i 2017 satte kryds ud for hans navn.

Det er værd at notere, at mens De Radikale i KL har valgt at pege på en Venstremand, så forholder det sig anderledes i Danske Regioner. Her har partiet valgt at pege på socialdemokraten Anders Kühnau, regionsrådsformand i Region Midtjylland, som dermed kommer til at vippe Venstrekvinde og regionsrådsformand i Region Syddanmark, Stephanie Lose, af pinden.

hai/ritzau/