Del artiklen:
Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) præsenterede fredag en boligaftale, der blandt andet skal sikre flere meget billige boliger.
Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) præsenterede fredag en boligaftale, der blandt andet skal sikre flere meget billige boliger. - Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix

Politisk flertal har præsenteret boligaftale, der blandt andet lægger op til almene boliger på Christiania.

Regeringen, Dansk Folkeparti, SF, Enhedslisten og Kristendemokraterne har fredag indgået en politisk aftale om boliger.

Her er hovedpunkter i aftalen, der skal sikre omkring 22.000 flere almene boliger frem mod 2035:

* En ny fond – Fonden for blandede byer – får tilført ti milliarder kroner til at finansiere byggeriet. Fem milliarder kroner skal bruges frem til og med 2031, hvorefter resten af pengene skal udmøntes senere.

Pengene til fonden kommer fra Nybyggerifonden. Det er beboere i almene boliger, der via huslejen indbetaler penge til fonden.

* Bolig- og indenrigsminister Kaare Dybvad (S) vil forsøge at indgå aftale med kommunerne om hurtigere at etablere i alt 6000 nye studieboliger i studiebyer, heraf 4000 i København.

* Der skal være almene boliger på Christiania, så regeringen skal afsøge muligheden for at bygge mere end 15.000 kvadratmeter almene boliger i fristaden i København.

* Der skal etableres flere billige boliger for blandt andet at forebygge hjemløshed. I 2019 var knap 6500 mennesker i Danmark hjemløse.

150 millioner kroner fra Fonden for blandede byer skal i perioden 2022-2023 bruges til midlertidigt at sænke huslejen til 3500 kroner per måned i 1800 eksisterende almene boliger.

900 millioner kroner fra fonden skal i perioden 2022-2027 bruges til et engangstilskud, som permanent skal nedsætte huslejen til 3500 kroner per måned i op til 2250 nye almene boliger, der maksimalt er 55 kvadratmeter store.

* Der skal afsættes 1,8 milliarder kroner frem til 2031 i Fonden for blandede byer til en grundkøbslånsordning.

Ordningen skal understøtte, at almene boligorganisationer kan købe byggegrunde i områder, hvor boligorganisationerne normalt ikke ville have råd til at købe byggegrunde.

* Erhvervs- og boligudlejningsejendomme skal omdannes til almene boliger.

Der bliver i Fonden for blandede byer afsat et tilskud på 675 millioner kroner fra 2022-2031 til at ombygge eksisterende og egnede erhvervsejendomme til nye almene boliger.

Der er også sat et tilskud på 870 millioner kroner af fra 2022-2031 til at støtte opkøb af eksisterende og egnede boligudlejningsejendomme, som så skal laves om til almene boliger.

Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet.

/ritzau/