Del artiklen:
Albertslund Kommune bød på drama onsdag aften, da borgmesterkæden først skiftede ejer, men så røg tilbage på den siddende borgmester.
Albertslund Kommune bød på drama onsdag aften, da borgmesterkæden først skiftede ejer, men så røg tilbage på den siddende borgmester. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Vivi Nør Jacobsen troede onsdag aften, at hun havde sikret SF borgmesterposten i Albertslund Kommune.

Den siddende borgmester i Albertslund, Steen Christiansen (S), sagde det ganske tydeligt til sn.dk onsdag aften:

– Først og fremmest tillykke til SF med borgmesterposten. Valgets tale er klar, og vi lytter i Socialdemokratiet til borgerne.

Ordene var henvendt til Vivi Nør Jacobsen (SF).

Selv SF-formand Pia Olsen Dyhr var ved tasterne for at sige tillykke.

– Hvor er det vildt! SF tager borgmesterposten i Albertslund og konstituerer sig med S og RV, skrev hun på Twitter.

Men så begyndte dramaet. Og det endte med, at Vivi Nør Jacobsen kun i få timer kunne glæde sig over borgmestertitlen fra nytår.

For borgmester Steen Christiansen valgte at bryde den konstitueringsaftale, der gav SF borgmesterposten, og det endte med, at Steen Christiansen nu tager fire år mere som borgmester.

– Jeg synes, det er ærgerligt for børnene og naturen i Albertslund. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at jeg og SF med borgmesterposten havde kunnet sikre, at minimumsnormeringer kan mærkes af alle børn i Albertslund og sikret mere plads til naturen, siger Vivi Nør Jacobsen i en skriftlig kommentar.

– Desværre valgte Socialdemokratiet som bekendt at løbe fra en endelig underskrevet konstitueringsaftale. Socialdemokratiet har sat egeninteressen og magten over både politik, valgets tale og borgerne i Albertslund, siger Vivi Nør Jacobsen.

Steen Christiansen har samlet et flertal sammen med De Konservative, Enhedslisten, Venstre og Dansk Folkeparti. De Radikale bliver desuden inviteret til at træde ind i aftalen.

I den brudte konstitueringsaftale fik SF ellers borgmesterposten med støtte fra Steen Christiansen og Socialdemokratiet samt De Radikale.

I en samlet pressemeddelelse fra De Konservative, Enhedslisten, Venstre og Dansk Folkeparti forklarer partierne, at der var sket et “åbenlyst brud på vores aftale og det hidtidige tillidsforhold” fra SF.

De fire partier var klar til at gøre Vivi Nør Jacobsen til borgmester. Men derefter valgte hun ifølge partierne i den nye aftale at droppe aftalen for at konstituere sig med Socialdemokratiet og De Radikale i stedet.

– Det var desværre ikke længe, man lyttede til valgets tale. Man valgte i stedet sig selv – og man valgte magten frem for at overholde en endelig skriftlig konstitueringsaftale, siger Vivi Nør Jacobsen.

Socialdemokratiet gik 7,8 procentpoint og to mandater tilbage i Albertslund ved kommunalvalget tirsdag. Partiet blev dog stadig det største med syv mandater.

Modsat gik SF 9,5 procentpoint frem og fordoblede sine mandater til fire. Vivi Nør Jacobsen blev også kommunens største stemmesluger med 1293 personlige stemmer. Steen Christiansen fik 820 stemmer.

/ritzau/