Jacob Bundsgaard (t.v.), som er socialdemokrat og borgmester i Aarhus og nuværende KL formand havde travlt med at tjekke prognoser til valget i går (tirsdag). Nu kan prognoserne for at blive genvalgt som formand for KL begynde at vakle. - Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

De Radikale er tungen på vægtskålen ved valget af KL-formand. Læs her, hvorfor en række forhold peger i retning af radikales støtte til Venstres Martin Damm.

Oven i et usædvanligt skuffende valgresultat ved kommunalvalget risikerer Socialdemokratiet til marts at miste den formandspost i KL, som Aarhusborgmester Jacob Bundsgaard har siddet på de seneste fire år.

Efter det sent natten mellem tirsdag og onsdag stod klart, at rød blok har mistet sit flertal i KL-bestyrelsen, så har De Radikale den afgørende stemme i valget mellem Socialdemokratiets Jacob Bundsgaard og Venstres Martin Damm til formandsposten. Efter Dansk Folkeparti er røget ud af bestyrelsen, så er der næppe andre, som kunne tænkes at ville levere den afgørende stemme.

Det her peger i retning af støtte til Damm

En række forhold peger i retning af radikal støtte til Martin Damm, der også er borgmester i Kalundborg. De Radikale har allerede nedsat et forhandlingsudvalg bestående af partiets pt. højest rangerede KL-politiker afgående Rebild-borgmester Leon Sebbelin og formanden for partiets kommunalpolitiske netværk Johan Brødsgaard fra Silkeborg.

Ingen af de toppolitikere har ønsket at kommentere sagen, men partiet har tidligere valgt til fordel for Martin Damm og den borgerlige blok.

I 2013 sad De Radikale med den afgørende stemme, og her valgte partiet at støtte Martin Damm og dermed sikre ham formandsposten. Efter NB-Økonomis oplysninger, så var det valg både begrundet i det tilbud partiet fik om poster i KL, men også en god kemi mellem De Radikale og Martin Damm.

I 2017 var der rent rødt flertal i KL-bestyrelsen, og her valgte De Radikale igen at gå med blå blok, da partiet blev en del af den blå konstitueringsgruppe. I den sammenhæng kan det også bemærkes, at De Radikale i 2017 sikrede Venstres nuværende næstformand Stephanie Lose posten som formand for Regionerne.

Radikal frygt for socialdemokratisk magtfuldkommenhed kan pege på Damm

Ifølge en kilde med indsigt i De Radikales måde at fungere på, vil det være meget usædvanligt, hvis folketingsgruppen eller den politiske leder Sofie Carsten Nielsen forsøger at blande sig i forhandlingsgruppens arbejde.

Men faktum er, at forhandlingsgruppen skal træffe valget mellem Martin Damm og Jacob Bundsgaard på bagtæppet af en stigende frustration i partiet – og direkte udtalt af Sofie Carsten Nielsen – over en “magtfuldkommenhed” hos Socialdemokratiet.

Hvis De Radikales byrødder og forhandlingsgruppen deler Sofie Carsten Nielsens analyse, så vil det virke logisk at fjerne noget af magtkoncentrationen ved at få en KL-formand fra et andet parti end Socialdemokratiet.

KL skal først vælge bestyrelse og dermed formand i forbindelse med generalforsamlingen i KL til marts 2022. Så derfor er det eneste sikre, at begge formandskandidater formentligt vil forsøge at bejle til De Radikale med attraktive og indflydelsesrige poster i KL.