Efter 12 år som borgmester må Arne Boelt (S) vinke farvel til borgmesterkæden. Socialdemokratiet er gået tilbage med 12,6 procentpoint i kommunen, som indtil for nylig var en af kommunerne med flest minkfarme. - Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Regeringens håndtering af minksagen er muligvis gået ud over de socialdemokratiske kandidaters popularitet i en række berørte kommuner. I Hjørring Kommune har partiets tilbagegang gjort en ende på 32 års socialdemokratisk styre.

Af Johan Storgaard Jespersen, johan@nb-medier.dk

Aflivningen af alle landets mink og den efterfølgende afvikling af minkerhvervet har voldt store problemer for statsminister Mette Frederiksens socialdemokratiske regering. Og noget tyder på, at minkhåndteringen også har fået konsekvenser for de kommunale valgvinde.

I hvert fald er de socialdemokratiske kandidater gået tilbage i flere af de kommuner, hvor der var et stort antal minkfarme.

Mest mærkbar har tilbagegangen været i Hjørring Kommune, hvor opbakningen er faldet fra 44,2 procent ved KV17 til nu blot 31,7 procent.

Tilbagegangen har kostet Socialdemokratiet hele fem mandater i Hjørrings byråd, hvilket betyder, at nuværende borgmester Arne Boelt (S) efter 12 år må give borgmesterkæden videre til enten Venstre eller Konservative. Således er 32års socialdemokratisk styre med ét blevet brudt i den nordjyske kommune.

Opbakningen til de socialdemokratiske kandidater er også faldet i landets to største mink-kommuner, Holstebro og Ringkøbing-Skjern. Her er Socialdemokratiet gået tilbage med henholdsvis 4,5 procent og 6,3 procent.

Jammerbugt og Varde er de eneste store mink-kommuner, hvor Socialdemokratiet ikke er gået tilbage. Her er dog kun tale om en beskeden fremgang, som ikke vil få nogen betydning for de siddende Venstre-borgmestre.

Læs også:
Minkaflivning har kostet over en halv milliard