I Norddjurs, Syddjurs og Aarhus kommuner har kandidater trukket sig, efter stemmesedlerne er trykt og klar til 16. november. - Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (Arkiv)

Tre KV21-kandidater har trukket sig fra stemmesedlerne i tre østjyske kommuner af vidt forskellige grunde. Det er for sent at slette dem fra stemmesedlerne, så hvor ender de mulige stemmer henne?

En hånd på en bagdel, en finger nær en bluseudskæring og kommentarer med seksuelle undertoner.

Sådan lyder de beskyldninger om krænkelser, som en måned før kommunalvalget fik Christian Haubuf (S) til at trække sig.

Den 70-årige socialdemokrat stod ellers som nummer to på listen i Syddjurs Kommune, hvor han har siddet i byrådet på rådhuset i Ebeltoft siden 2013.

Men nu slår Christian Haubuf selv tvivl om, hvad han gør, hvis han får nok stemmer til at komme i byrådet igen.

– Hvis du spørger mig, hvad der sker d. 16. november, så er svaret, at jeg stemmer på mig selv, siger Christian Haubuf til TV2 Østjylland og fortsætter:

– Og hvis andre folk får lyst til at gøre det, så skal de gøre det, men de skal vide, at en stemme på mig også er en stemme på Socialdemokratiet.

Der er andre eksempler fra Østjylland, hvor kandidater har trukket sig eller meldt sig ud af et parti, efter stemmesedlerne er trykt.

I Aarhus har rådmand Kristian Würtz (S) meddelt, at han skifter den prominente politikertitel ud med jobbet som direktør for Brabrand Boligforening. Han lover, at hvis folk alligevel sætter sit kryds ved ham, så går stemmen til Socialdemokratiet i Aarhus.

I Norddjurs Kommune har Steen Jensen meldt sig ud af Dansk Folkeparti efter en sag om en ældre racismedom. Han står stadig opført under Dansk Folkeparti på stemmesedlen, men vil formentlig blive løsgænger, hvis han får nok stemmer.

Et valg til byrådet er bindende

Faktisk skal en kandidat i byrådet, hvis vedkommende bliver valgt.

Modsat Folketinget er hvervet i byrådssalen et borgerligt ombud – ligesom det er at være domsmand i retten, forklarer professor i offentlig ret fra Aarhus Universitet, Jørgen Albæk Jensen til TV2 Østjylland.

– Hvis en kandidat bliver valgt, skal vedkommende rent faktisk ind og sidde, medmindre kommunalbestyrelsen accepterer, at vedkommende ikke ønsker det, siger Jørgen Albæk Jensen og uddyber:

– Der skal være en god grund til at forlade en kommunalbestyrelse såsom flytning eller sygdom, men det skal siges, at praksis på området er relativ lempelig, og jeg tror ikke, at man vil presse folk til at tage en plads i byrådet.

I Ebeltoft svarer socialdemokraten Christian Haubuf noget tvetydigt på, hvad han gør, hvis han får nok stemmer på valgdagen til at blive genvalgt.

– Jeg vil anbefale, at folk stemmer på mig, men de skal vide, at en stemme på mig også er en stemme på Socialdemokratiet.

Hvad hvis du kommer ind? Hvad gør du så?

– Ud fra det spørgsmål, kan du sætte et spørgsmålstegn. Skulle jeg blive klogere, så skulle jeg nok kontakte dig, siger Christian Haubuf.

Socialdemokratiets borgmesterkandidat i Syddjurs Kommune forventer dog ikke, at man får Christian Haubuf at se i byrådssalen efter nytår.

– Han har sagt til mig, at hvis han bliver valgt, så stiller han sin plads til rådighed. Så tager vi den næste fra listen, siger Michael Stegger Jensen (S).

Men hans svar til os fremstår noget tvetydigt om, hvad han gør. Hvad mener du om det?

– Han har trukket sig fra listen, og det bakker vi op om, og det gør vi stadig. Det var for sent at trække sig officielt fra listen, men han har offentligt sagt, at han ikke vil være en del af byrådet, og det bakker jeg op om.

Men han siger nu, at han stemmer på sig selv. Hvad mener du om det?

– Det er klart, at han går med en masser tanker, og det har jeg fuld forståelse for. Det er ikke umuligt, at han får 300 stemmer og kommer ind, men vi har vi den klare holdning, at det er førstesuppleanten, der kommer ind, siger Michael Stegger Jensen til TV2 Østjylland.