Manglen på medarbejdere i ældreplejen eksploderer i kommunerne. Alene fra juni 2021 til september er antallet af forgæves rekrutteringer blandt sosu-hjælpere steget med 85 procent.
Af Christina Yoon, Journalist, christina@nb-medier.dk
Det er ikke til at opdrive en uddannet sosu-assistent eller sosu-hjælper. Antallet af forgæves rekrutteringer målt over de foregående seks måneder er fra december 2020 til september 2021 steget fra 970 sosu-hjælpere til 4.090 og for sosu-assistenter fra 2760 til 9670. Det viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering som FOA har samlet.
Dermed er antallet af forgæves rekrutteringer næsten firedoblet på under et år. Det skriver NB-Økonomi.
“Det er et problem (med rekruttering, red.), vi ikke kan løse ved at stjæle fra hinanden. For der er ikke nogen, der har for mange ansatte i kommunerne,” fortæller Jan Christensen, som er direktør med ansvar for blandt andet ældreplejen i Vordingborg Kommune.
Og der er intet tegn på, at udfordringen bliver mindre de kommend eår.
FOA oplyser i en prognose fra 2020, at efterspørgslen efter sosu-medarbejdere vil være op mod 21.706 medarbejdere i 2030 på grund af et stigende antal ældre. Derudover er forventes det, at 28 procent af medarbejderne forventes at gå på pension inden 2030. Hen mod 2030 vil der derfor være et behov for at ansætte 42.082 nye medarbejdere på området.
65 procent af den nuværende medarbejderstab blandt sosu-medarbejdere er over 50 år. Samtidig falder ungdomsårgangene blandt 6-16 årige med fem procent frem mod 2030.
Oven i det stiger antallet af ælde og plejekrævende ældre. Derudover er der et relativt højt sygefravær, mange vil gerne arbejde på deltid, og der er ikke tilstrækkeligt mange unge, der har taget uddannelsen. I 2020 og 2021 har der tilmed været en ekstraordinær udfordring i forhold til corona, hvor sosu-medarbejdere har kunnet få job både som podere og på sygehusene, hvor der også har været mangel på arbejdskraft.
Hvad kan man gøre ved udfordringen?
Der er ikke noget quick fix på problemet, fortæller FOA til NB-Økonomi. Men forskellige kommuner har forskellige tiltag. FOA har ligeledes samlet nogle konkrete forslag til, hvad kommunerne kan gøre på området.
“Der er to ting, man kan gøre hurtigt. Man kan mindske sygefraværet, for så har du virkelig mange hænder. Hvis man for eksempel satte det 4-5 procent ned,” fortæller Torben Hollmann, der er sektorformand for social og sundhed hos FOA.
“Den anden ting er at få uddannet dem, der er ufaglærte. Dem er der ret mange af lige nu. Det er jo ikke fordi, at ufaglærte ikke vil arbejde. De har bare ikke nogen uddannelse.”
Torben Hollmann er også inde på, at man skal uddanne omkring 10.000 om året, hvilket man nogenlunde er oppe på nu, men problemet har hobet sig op fra tidligere år.
“Problemet er, at vi har haft en 2-4 år, hvor vi har uddannet 4000-5000 for lidt,” siger han.
Derudover kan den nye vedtaget Arne-pension også fjerne noget arbejdskraft.
“Den fjerner selvfølgelig også noget arbejdskraft, det er klart. Det gør den jo, man kan så spørge, ville de så have været på arbejde alligevel? Man kan jo ikke sige, om de ville have haft en sygemelding i et år”.
Derudover kan man opfordre de ansatte til at gå op på fuldtid, styrke arbejdsglæden ved at arbejde med mindre teams, og opfordre flere unge til at vælge uddannelsen.