(Arkiv) Faglige organisationer rejser politisk og juridisk sag mod beskæftigelsesborgmester i København for brud på forvaltnings- og ansættelsesretlige regler. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

HK og DJØF har bedt økonomiudvalget i Københavns Kommune om at tage afstand fra borgmesters hurtige beslutning om at fratage en fagdirektør sit ansvarsområde. Forvaltnings- og ansættelsesretlige regler er brudt, mener de.

Af Helle Schøler Kjær, helle@nb-medier.dk

Der kommer nu både et politisk og juridisk efterspil til sagen om henvisninger af ledige til job i Københavns jobcentre.

Mens to faglige organisationer har henvendt sig til både økonomi- og beskæftigelses- og integrationsudvalget i kommunen, kører DJØF en personalesag gennem en ekstern advokat. Det skriver NB-Beskæftigelse.

DJØF og HK Hovedstaden opfordrer i et brev Københavns Kommunes økonomiudvalg til at tage afstand fra beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V), fordi hun med meget kort varsel fjernede en fagdirektør fra sit ansvarsområde. Ifølge de faglige organisationer overholdt borgmesteren hverken de forvaltnings- eller ansættelsesretlige regler, da hun reagerede på en artikel i Berlingske.

I brevet skriver DJØF og HK Hovedstaden:

“Den 14. oktober 2021 bragte Berlingske en artikel om, at de københavnske jobcentre ikke har henvist en eneste ledig til et job i de seneste to år. Som reaktion på artiklen udtalte borgmester Cecilia Lonning-Skovgaard samme dag til Berlingske og Ritzau, at fagdirektøren var fjernet fra området. Til Ritzau meddelte borgmesteren tillige, at den pågældende fagdirektør “ikke har styr på hverken tal, fakta eller historik”.”

At fagdirektøren bliver frataget sit område uden at blive hørt og fået mulighed for at forholde sit til en artikel i en avis, er ifølge DJØF og HK stærkt kritisabelt. De skriver:

“Uden nogen forudgående proces og dermed uden overholdelse of de forvaltnings- og ansættelsesretlige regler, der skal sikre, at der sker partshøring og træffes afgørelse på et oplyst og sagligt grundlag, traf borgmesteren således en de facto afgørelse og placerede i fuld offentlighed ansvaret på den pågældende direktør med en samtidig tilkendegivelse om, at direktøren var fjernet fra området.”

“Såvel bruddet på de processuelle regler som det forhold, at en ansat via medierne skal se sig fjernet fra sit ansvarsområde, finder vi stærkt kritisabelt.”

På den baggrund forventer organisationerne, at økonomiudvalget tager tage afstand fra borgmesterens håndtering af sagen. Det er økonomiudvalgene, der i kommunerne er øverste politiske ansvarlige for personalesager.

Københavns beskæftigelses- og integrationsforvaltning meddeler, at Cecilia Lonning-Skovgaard ingen kommentarer har til brevet.