Marcus Guldager er en af de unge byrådsmedlemmer, der ofte møder synspunktet om, at han er for ung til arbejdet i byrådssalen. - Foto: Socialdemokratiet

En stor del af de unge kommunalpolitikere bliver mødt med en hård tone og chikane på grund af deres alder. Det kan blive problematisk, da de unge i forvejen er i undertal i de danske byråd.

Af Johan Storgaard Jespersen, johan@nb-medier.dk

Gennemsnitsalderen blandt de danske kommunalpolitikere er høj, og det er ikke altid lige let at passe ind, hvis man er en af de sjældne byrødder under 25 år. Det viser en rundspørge, som DR har foretaget blandt 40 af de 57 nuværende byrødder, som var under 25 år, da de blev valgt ind ved KV17.

16 af de unge politikere svarer i rundspørgen, at de i nogen grad har haft ubehagelige oplevelser med kollegaer på baggrund af deres alder, mens 6 svarer, at det er sket i høj eller meget høj grad.

Én af dem er 23-årige Marcus Guldager (S), der sidste år blev formand for Hørsholms Børne- og Ungeudvalg efter en rokade i kommunalbestyrelsen. Det blev påtalt af kollegaer, som ikke mente, at Marcus Guldager havde den nødvendige erfaring til så vigtig en post, og på de sociale medier væltede det ind med vrede beskeder til den unge kommunalpolitiker.

“Knægten er jo knapt kommet af med sutten” og  “han er sgu da ik’ tør bag ørene selv”, lød det blandt andet til den unge kommunalpolitiker ifølge DR.

Marcus Guldager, som genopstiller til KV21, er ikke overrasket over disse reaktioner, som han efterhånden har vænnet sig til. Det er vælgernes ret at udtrykke sig kritisk, men kæden hopper af, når folk er ubehagelige, mener han.

Læs også:
Gymnasieelever ryster på hovedet ad byrådspolitikeres opførsel

Gamle hierarkier

Ifølge Maria Bruselius-Jensen, der er lektor på Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet, vidner Marcus Guldagers oplevelse om, at der stadig eksisterer et meget gammeldags syn på alder og hierarki i befolkningen.

“Det er en slags aldersdiskrimination, som stammer tilbage fra nogle gamle forestillinger om, at hvis man havde livserfaring, så kunne man også repræsentere befolkningen bredt, siger hun og uddyber, at alder traditionelt var forbundet med respekt, position og magt,” siger hun til DR.

Maria Bruselius-Jensen påpeger dog, at ungdommens status er under forandring, og at det i fremtiden forhåbentlig vil blive lettere for de unge at påtage sig rollen som for eksempel byrådspolitiker. Men det må gerne gå hurtigere, for det bliver for alvor problematisk, hvis de unge stopper med at engagere sig politisk.

“For det første repræsenterer de noget, der ligner en tredjedel af den danske befolkning. Og for det andet skal de overtage det politisk system, og de får en aktiv rolle i at forny det og gøre det tilgængeligt og interessant at deltage i,” siger hun til DR.

Læs også:
Analyse: Der er få kvinder i lokalpolitik - særligt på landet og højrefløjen