Beboere i hovedstads og storbykommuner besøger oftere kulturinstitutioner som museer. Her er det Statens Museum for Kunst i København. - Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.

Der er stor forskel på, hvor meget kultur danskerne bruger, og det kommer også til udtryk på kommunalt plan. Landkommunerne er kendetegnet ved et lavt kulturforbrug sammenlignet med storbykommunerne, hvor befolkningen bruger mange forskellige typer kultur.

Af Johan Storgaard Jespersen, johan@nb-medier.dk

De fleste danskere bruger i et eller andet omfang kultur. Men der er stor forskel på hvor meget, og hvor danskerne får deres kultur fra. Det er nogle af konklusionerne fra en ny analyse af danskernes kulturforbrug, som Danmarks Statistik for nylig har udgivet.

Af analysen fremgår det blandt andet, at 28 procent af befolkningen har et “lavt kulturforbrug” og forbruger mindre af alle typer kultur end resten af befolkningen. Personer med grundskole som højest fuldførte uddannelse er stærkt overrepræsenterede i denne gruppe, mens personer med videregående uddannelse er underrepræsenterede.

Modsat har 16 procent af befolkningen et “bredt kulturforbrug” og forbruger stort set alle typer kultur mere end befolkningen generelt. Denne gruppe har til sammenligning et relativt højt uddannelsesniveau.

Analysen kigger også på forskellene i kulturbruget mellem landets kommuner. Her fremgår det blandt andet, at de 28 procent af befolkningen, som har et lavt kulturforbrug, i højere grad er bosat i landkommunerne.

Modsat er de den del af danskerne, som har et bredt kulturforbrug, og som oftere besøger museer og biblioteker, i højere grad bosat i storby- eller hovedstadskommuner.

Kulturforbrug fordelt over kommunetyper. Kilde: Danmarks Statistik.

Analysen ser også på alder- og kønsfordelingen blandt de forskellige kulturforbrugere. Her fremgår det blandt andet, at mænd generelt har et lavere kulturforbrug end kvinder.

Læs også:
Borgerne vil hellere opleve kunst og kultur end sport i efterårsferien