Spidskandidaterne for S og K i Frederiksberg Kommune har brugt en del penge på at promovere sig selv i bydelens reklamestandere. - Foto: Iver Houmark Andersen/NB-Kommune

I Frederiksberg Kommune har ærkerivalerne Socialdemokratiet og De Konservative haft kampagner kørende med plakater i bybilledet med klare politiske budskaber. Plakaterne ligner til forveksling valgplakater, men reglerne for valgplakater er næppe brudt. Ved det nylige skolevalg derimod kom Konservative måske på kant med loven.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk

Lørdag 23. oktober klokken 12 går starten for kandidaterne til kommunalvalget på årets tour-de-ophængning-af-valgplakater. Men i bykommunen Frederiksberg er der allerede nu plakater i byrummet, som til forveksling ligner valgplakater. Og det er formodentligt lovligt.

Kig godt på plakaterne på fotoet ovenfor. Synes du, de ligner valgplakater? Hvis ja, så er du næppe den eneste. Både De Konservative og Socialdemokratiet i Frederiksberg Kommune har eller har haft politiske kampagner kørende, hvor de har betalt for at få propaganda-plakater sat ind i de faste standere ved blandt andet busstoppesteder.

Reglerne om valgplakater tilsiger, at der først må hænges valgplakater op om en god uges tid – nærmere bestemt fra lørdag 23. oktober klokken 12. Men da plakaterne for de konservative og socialdemokratiske kandidater ikke er hængt op i lygtepæle eller andre steder i det offentlige rum, så er plakaterne i reklamestanderne formodentlig lovlige.

I forbindelse med det netop overståede skolevalg hængte De Konservative på Frederiksberg valgplakater op i lygtepælene. Det kan have været ulovligt.

Der har netop været afholdt et skolevalg for 8- til 10. klasseelever i hele landet. I den forbindelse havde De Konservative på Frederiksberg hængt valgplakater op i det offentlige rum med klare budskaber om at stemme konservativ. Det lokale medie Frederiksbergnyt skriver i den forbindelse:

“De konservative gik tilsyneladende tidligere på ugen længere, end de ville stå ved. Pludselig var der nemlig plakater, der opfordrede vælgere til at stemme på C – De Konservative. Det var dog til skolevalget, som foregår på mange af landets skoler i denne uge.”

“Da pressen begyndte at interessere sig for plakaterne forsvandt de igen. Der er da heller ikke andre partier, der har sat valgplakater op til skolevalget.”

I en længere tråd på Twitter diskuterer flere ungdomspolitikere, om det nu kan være lovligt sådan lige før et kommunalvalg at bringe valgplakater, som til forveksling ligner dem, der kommer i brug ved KV21. Men den unge konservative byrådskandidat Kristijan Vukicevic, som stiller op i Ballerup Kommune, mener, at De Konservative på Frederiksberg har en god sag. Han henviser til Loven for offentlige veje § 84, som lyder:

“I perioden fra den fjerde lørdag før valgdagen til 8 dage efter valgdagen må der i forbindelse med folketingsvalg, kommunale og regionale valg, valg til Europa-Parlamentet, folkeafstemninger og andre valg.”

Her skal man ifølge Kristijan Vukicevic lægge mærke til formuleringen “andre valg”. Ifølge ham må plakatreglerne så også gælde skolevalg, selv om de ligger tæt på et kommunalvalg. Se debatten på Twitter her:

Se reglerne for valgplakater