I sidste ende lykkedes det at komme i mål med de kommunale budgetter for 2022 inden for de aftalte rammer med regeringen. Det glæder både formand og næstformand i KL, Jacob Bundsgaard og Martin Damm. - Foto: NB-Medier, Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix, Henning Bagger/Ritzau Scanpix (Arkiv)

KL-toppen skal nu i gang med at finde en model for en mindre smertefuld måde at få kommunerne til at overholde økonomiaftalen med regeringen. ‘Vejen dertil er en del af løsningen,’ siger KL-formand Jacob Bundsgaard.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk

Fredag kunne KL-toppen ved formand Jacob Bundsgaard og næstformand Martin Damm draget et lettelsens suk: Det er med hiv og sving lykkedes at få kommunerne til samlet set at indgå budgetforlig for 2022, som lever op til økonomiaftalen med regeringen. Nu står der så et stort arbejde foran KL-toppen med at finde en ny model for den faseopdelte budgetlægning.

NB-Medier har interviewet formandskabet, og der bliver ikke lagt skjul på, at processen mod at få budgetterne masseret på plads i forhold til økonomiaftalen har været opslidende.

“Vi har haft fat i de allersidste værktøjer i værktøjskassen for at få budgetterne inden for den økonomiske ramme. De 0,4 procents reduktion, som kommunerne skulle finde, var jo virkelig en grovfil. Men nu har vi fået skubbet budgetterne ind over målstregen, og jeg er glad – og også lidt lettet,” siger Jacob Bundsgaard til NB-Medier.

I Kalundborg Kommune er det også en god fredag for KL-næstformand og borgmester Martin Damm, som også har haft noget af en opgave i de seneste måneder.

“Vi har nu opnået det ønskede resultat, men processen var ikke køn. Vi startede alt for langt og alt for skævt fra målet,” siger Martin Damm.

KL-formandskabet har lovet borgmestrene, at der skal findes en ny proces for den faseopdelte budgetlægning. Det arbejde sættes for alvor i gang i det nye år. Der bliver møder om det under KØF næste år (Kommunaløkonomisk Forum i Aalborg 13. og 14. januar, 2022) og sandsynligvis også under Kommunalpolitisk Topmøde (17. til 18. marts, 2022), oplyser Jacob Bundsgaard.

Det er ikke nogen hemmelighed, at der har været en del debat mellem borgmestrene – og sågar dårlig stemning – under dette efterårs KL-møder om at nå til enighed om at holde budgetterne inden for rammerne.

Adspurgt om den videre proces, og en mulig model for en mere fordragelig budgetproces i KL-regi, siger Jacob Bundsgaard:

“Vejen til en ny model er en del af løsningen. Altså det, at vi får talt sammen, kan fremme forståelsen for en ny model.”

“Eksempelvis bliver vi nok nødt til at finde en model, hvor de kommuner, som ligger lavt på servicerammen i dag, får mulighed for at få hævet deres serviceudgifter. Og vækstkommuner med store udfordringer i forhold til flere børn – samt kommuner med forholdsvis mange ældre – skal have bedre mulighed for at imødekomme budgetpresset.”

Læs også:
Forløsning i KL: Budgetkrisen er endegyldigt afværget