Der er god grund til at trække på smilebåndet for Jacob Bundsgaard og Martin Damm, der er henholdsvis formand og næstformand i KL, efter det endegyldigt er lykkedes at holde sig inden for budgetrammerne for 2022 efter en historisk svær budgetproces i KL. - Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv)

Kommunerne holder sig med budgetterne for 2022 inden for de aftalte økonomiske rammer. Dermed kan efterårets budgetstrid mellem borgmestrene afblæses for en stund. KL-toppen i form af Jacob Bundsgaard og Martin Damm er lettede, men lover samtidig en ny proces.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk

Trods en historisk svær proces har alle kommuner nu vedtaget budgetterne for 2022. Og de foreløbige indmeldinger, efter budgetterne er lukket, viser, at kommunerne holder sig inden for de økonomiske rammer, der er aftalt med regeringen.

Det skriver KL i en pressemeddelelse.

Dermed ser efterårets store slag internt mellem borgmestre/byråd ud til at være landet på en måde, så man i KL-regi kan drage et lettelsens suk. Kommunerne kan med de indmeldte budgettal måske undgå kollektive sanktioner fra statens side.

Til næste år regner kommunerne med at levere velfærd til børn, ældre, borgere med handicap, kulturtilbud, erhvervsliv og meget mere for omkring 276 mia. kr., fremgår det af KL’s pressemeddelelse.

Samtidig budgetterer kommunerne med udgifter til at bygge og renovere på omkring 19,8 mia. kr.

De samlede service- og anlægsudgifter forventes dermed at holde sig inden for de økonomiske rammer, som KL aftalte med regeringen i foråret. Og det, selvom det undervejs så umådelig svært ud at nå i mål.

”Jeg er utrolig glad for, at vi efter en ekstraordinær proces er lykkes med at komme i mål med budgettet for 2022. Vi har i år stået over for en historisk stor udfordring, men kommunerne har i fællesskab taget en svær opgave på sig, og det fortjener stor ros,” siger KL’s formand Jacob Bundsgaard.

“Det har krævet hårde prioriteringer hele raden rundt at komme i mål”

Martin Damm, næstformand for KL

Han suppleres af KL-næstformand Martin Damm:

”Det har krævet hårde prioriteringer hele raden rundt at komme i mål i år, og alle har måtte bøje sig for at nå hinanden. At det nu er lykkedes, vidner om et stærkt kommunalt sammenhold og en stor opbakning til at overholde de aftaler, vi indgår med regeringen,” siger Martin Damm i pressemeddelelsen.

Processen skal gentænkes

På baggrund af dette års udfordringer med at komme i mål og undgå at bryde med økonomiaftalen lægger KL op til at gentænke det forløb, hvor kommunerne koordinerer budgetterne for at komme i mål i forhold til økonomiaftalen med regeringen.

”Vi har i borgmesterkredsen givet hinanden håndslag på, at der skal findes en ny proces, og den diskussion skal i gang umiddelbart efter valget. Det er afgørende, at alle kommuner oplever, at processen sker på en ordentlig måde,” siger Jacob Bundsgaard.

”Det, der er på spil her, er kommunernes frihed. Hvis vi gerne vil bevare den fleksibilitet og indflydelse, som vi har via vores samarbejde med regeringen i dag, så skal vi kunne overholde de aftaler, vi indgår. Derfor vil vi nu fra KL’s side lægge os i selen for at finde en model, alle kan se sig selv i,” siger Martin Damm.

De endelige budgettal for 2022 for kommunernes service- og anlægsudgifter offentliggøres af Danmarks Statistik til januar.

Læs også:
Frygten breder sig for udligningsopgør i KL