Kortet viser størrelsen på grunden, som Facebook har købt af Esbjerg Kommune, og hvor grunden ligger i forhold til Esbjerg centrum. - Foto: Grafik: Esbjerg Kommune

Esbjerg Kommune og Facebook har underskrevet en aftale på køb af 212 hektar jord til en pris af 277 mio. kr.. Det giver mulighed for at etablere et stort datacenter og gør området til ‘datahub’.

Af Jørn Sørensen, jorn@nb-medier.dk

Den underskrevne købsaftale betyder, at Facebook med udgangspunkt i den allerede gældende lokalplan kan starte de indledende planlægnings- og undersøgelsesaktiviteter på det købte areal og dermed afsøge muligheden for at opføre et datacenter ved Andrup i Esbjerg.

“Jeg er meget glad for, at Facebook er tilbage i Esbjerg og nu igen undersøger mulighederne for at etablere datacenter i Andrup. Underskrivelsen af købskontrakten er bare den første milepæl i denne proces,” siger borgmester i Esbjerg Jesper Frost Rasmussen (V) i en pressemeddelelse og fortsætter:

“Etableringen af et datacenter vil være fuldstændig i tråd med vores ambitioner om at blive en datahub, og samtidig vil opførelsen og driften af et nyt datacenter kunne tiltrække yderligere virksomheder på feltet til Esbjerg samt skabe synergier med vores nuværende virksomheder.”

I 2018-19 var Facebook i gang med undersøgelser af arealet, men besluttede sig for at stoppe arealerhvervelsen og udviklingen af projektet. Esbjerg Byråd valgte efterfølgende at gribe muligheden for at opkøbe jorden i Andrup og erhvervede arealet i 2020 som led i en strategi for at tiltrække investorer, som kan understøtte visionen om at blive en datahub.

“Det er meget glædeligt at se, at vores opkøbsstrategi allerede nu resulterer i et salg af hele arealet. Ethvert udviklingsprojekt i denne skala tiltrækker naturligvis en del opmærksomhed, ikke mindst fra naboområderne, hvilket også var tilfældet i 2019, og vi så også, at der gennem god dialog og samarbejde blev fundet gode løsninger på de ting, der kunne bekymre,” siger Jesper Frost Rasmussen.

Lukasz Lindell, talsmand for Facebook, bekræfter købet af arealet:

“I de kommende måneder vil der blive udført nogle indledende, forberedende arbejder, som vil være med til at understøtte den videre udvikling af arealet. Opførelsen af et datacenter starter først, når der er truffet en endelig investeringsbeslutning.”

“Vi er desuden glade for at samarbejde med så godt et team i vores undersøgelser af, hvordan Esbjerg eventuelt kan understøtte vores forretnings fremtidige behov,” udtaler Lukasz Lindell.

Offentliggørelsen af, at en af verdens største tech-virksomheder undersøger mulighederne for at bygge et hyperscale datacenter i Esbjerg, vidner om, at Esbjerg Kommune og Business Esbjergs er i gang med at realisere visionen om at skabe et vigtigt nordeuropæisk digitalt knudepunkt.