De glade vindere af 1. præmien i Landdistriktsprisen 2021 er foreningen bag et landsbyhus. Fra venstre ses bestyrelsesmedlem Lone Jensen, initiativtager Frank Guldagger og formand Jette Elverdam. - Foto: Iver Houmark Andersen/NB-Kommune

Engagerede borgere og gode samarbejdspartnere fører til, at forening bag landsbyhus får Landdistriktsprisen 2021. Kommunale embedsmænd får også del i æren.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk

Engagement, alsidighed og gode samarbejdspartnere. Sådan lyder opskriften på succes, når man som landsby vil skabe lokale aktiviteter og fællesskaber.

Det fortæller nogle af folkene bag et landsbyhus i Sydvestsjælland, som har fået 1. præmien på 15.000 kr. i Landdistriktsprisen 2021

I landsbyen Bisserup mellem Næstved og Skælskør i Sydvestsjælland har lokale kræfter fået renoveret et gammelt missionshus, så det nu er blevet et landsbyhus med navnet BIS’koppen. Navnet kommer af landsbyens navn; at der er café i huset; og at det er et tidligere missionshus.

Foreningen bag landsbyhuset fik rejst to millioner kroner til renoveringen, og huset er blevet et samlingspunkt i landsbyen. Folk mødes og spiller billard, strikker, hører foredrag, drikker kaffe, og fornylig var der en plantebytte-dag.

“Der sker en masse i det hus, og vi finder nemt på noget nyt,” fortæller prismodtager og formand for BIS’koppen, Jette Elverdam.

Initiativtageren til landsbyhuset er Frank Guldagger. Adspurgt om hvad der skal til, for at man som lokalsamfund får succes med projekter, siger han:

“Det er vigtigt, at man har nogle gode samarbejdspartnere.”

“Vi har blandt andre haft at gøre med især to embedsmænd fra Slagelse Kommune. De har været meget hjælpsomme og positive og hjulpet os godt med at få gennemført vores ideer.”

Frank Guldagger lægger også vægt på, at man både i bestyrelsen og i foreningen har alsidige kompetencer at trække på.

“Vi har nydt godt af at have nogle i foreningen, som har været dedikerede i forhold til at søge fonde. Andre har været gode til at holde styr på byggeregnskaber og økonomi. I det hele taget har vi en alsidighed i foreningen, som er en stor gevinst for os,” siger Frank Guldagger.

Der bor omkring 500 mennesker i Bisserup, og der er nu så mange som 250 medlemmer af BIS’koppen.

“Det koster kun 100 kroner om året at være med i BIS’koppen, så prisen afskrækker ikke nogen. Og medlemstallet vidner om et meget stort engagement i byen,” siger bestyrelsesmedlem Lone Jensen.

Flere blev hædret

Første præmien til BIS’koppen blev overrakt af indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad.

Anden præmien på 10.000 kr. i Landdistriktsprisen 2021 gik til købmandsparret Anne og Kent Gregersen fra Haastrup på Fyn.

Tredje præmien på 5.000 kr. gik til Fjerritslev College i Nordjylland.

Derudover var der to andre nominerede til prisen, som også blev hædrende omtalt ved prisuddelingen på Landdistriktskonferencen 2021:

Foreningen Jordforbindelsen i Hjørring, Nordjylland, samt konferencestedet Saltoftehus ved Birgitte Boserup i Svebølle, Nordvestsjælland.

Fakta om Landdistriktsprisen

Det er Det Rådgivende Udvalg for Landdistriktspuljen med Finn Jorsal som formand, der har stået for arbejdet med at tage stilling til 25 indstillede til Landdistriktsprisen 2021.

Det rådgivende udvalg har i sine vurderinger af de indstillede lagt vægt på, om de gør følgende:

• Medvirker til at understøtte stærkere lokalsamfund.
  • Medvirker til at øge velfærden, udvikle servicetilbud og styrke aktiviteter i lokalsamfundet.
  • Kan være til inspiration for andre lokalsamfund rundt om i landet.