I Kolding Kommune ser man gerne, at flere byggefirmaer tager et smut forbi genbrugspladsen, når byggematerialerne skal udvælges. - Foto: Kolding Kommune.

En virksomhed, der genbruger mursten til byggebranchen, har skabt opmærksomhed omkring den cirkulære produktion i Kolding. Men der skal flere af den slags bæredygtige løsninger til, hvis vi skal nå målet om 60 procents genanvendelse, mener projektleder.

Af Johan Storgaard Jespersen, johan@nb-medier.dk

Der er både CO2 samt penge at spare i genbrug af gamle byggematerialer. Det har man erfaret i Kolding Kommune, hvor firmaet Gamle Mursten, der genbruger brugte mursten, er begyndt at operere. Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Gamle Mursten renser brugte mursten, der kommer retur til byggebranchen i så høj kvalitet, at de både kan bruges en-til-en i nybyg og er godkendt som CE-mærket byggemateriale. Firmaet samarbejder blandt andet med Kolding Nord Genbrugsplads og en række andre genbrugspladser i landet om at sende brugte mursten videre til byggebranchen.

“Materialerne fra mursten er vildt gode, fordi de er så ensartede. Derfor kan gamle mursten holde i 200 år, og det er muligt at opbygge en ressourcebank, hvis vi alle samler ind. Hvis først murstene bliver knust, så er skaden sket. Derefter kan de kun genanvendes som vejfyld. Men vi kommer til at mangle de ressourcer rundt omkring, for det koster CO2 at brænde nye mursten,” siger Claus Juul Nielsen, direktør i Gamle Mursten.

“Derfor tror jeg også, at efterspørgslen vil stige i takt med, at vi gerne vil undgå at udlede CO2, som vi gør, når vi brænder nye sten. For de gamle mursten er tilgængelige i store mængder.”

Stadig lang vej

Ifølge en undersøgelse fra miljøstyrelsen ligger der et potentielle på 47,3 millioner genbrugte mursten om året i Danmark, hvilket svarer til 22.500 tons CO2. Af de 47,3 millioner renser Gamle Mursten ca. tre millioner, så der er er altså rigeligt plads til andre aktører, der ønsker at arbejde med genbrug af byggematerialer.

Martin Pedersen Stub, projektleder i cirkulær økonomi, Redux – Affald og Genbrug i Kolding Kommune, håber at kunne tiltrække lignende virksomheder til at give en hånd med i den cirkulære produktion,

“Hvis vi som samfund skal nå målet om 60 procent genanvendelse i 2030, kan virksomheder ikke fortsætte med at købe ind til produktionen i det omfang, som det foregår i dag,” siger han i pressemeddelelsen og fortsætter:

“Vi samarbejder meget gerne med virksomheder, der ser potentialet i at få indsamlet restprodukter og så skabe en forretning ud af det.”