Byrådspolitikerne vurderer, at de ældre og de ansatte i ældreplejen løber med en stor del af opmærksomheden i opløbet mod kommunalvalget. - Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Ældreplejen bliver igen det vigtigste emne til kommunalvalget. Det viser en måling blandt kommunalpolitikerne, som NB-Kommune har lavet. Det er særligt rekruttering af nye ansatte til ældreplejen, som optager byrødderne.

Af Johan Storgaard Jespersen, johan@nb-medier.dk

Når vælgerne 16. november går til stemmeurnerne for at afgøre, hvem der skal svinge taktstokken i byrådene i de næste fire år, bliver ældreplejen det mest afgørende tema. I hvert fald hvis man spørger byrådskandidaterne selv.

Det viser en rundspørge, som NB-Kommune har foretaget blandt 535 byrådsmedlemmer. Her svarer 73,5 procent af de adspurgte, at ældreplejen bliver et af de mest centrale emner op til KV21, mens 29 procent har placeret ældreplejen som det absolut vigtigste tema.

I Aarhus, hvor TV 2-dokumentaren ‘Plejehjemmene bag facaden‘ om de kritisable forhold på plejehjemmet Kongsgården stadig spøger, er der ingen tvivl om, at ældreplejen kommer til at fylde meget op til kommunalvalget.

Det fortæller Hans Skou (V) fra Aarhus Kommunes Sundhed- og Omsorgsudvalg, der har svaret på NB-Kommunes rundspørge:

“Dokumentaren blev opfattet som lidt af et wakeup-call i forhold til nogle af de udfordringer, som ligger i ældreplejen. Både med fokus på demensområdet, men ikke mindst i forhold til, hvordan vi styrker fagligheden,” siger Hans Skou og fortsætter:

“Efter dokumentaren var ministeren forholdsvis hurtig til at indkalde til et ældretopmøde, hvilket var positivt. Men jeg tror stadig, at vi er nogle, der venter på, at der kommer en skarpere prioritering fra regeringen i forhold til at sætte handling bag ordene.”

Ifølge Hans Skou bliver det vigtigste punkt på ældredagsordenen at styrke rekrutteringen af nye ansatte i ældreplejen.

“Alt er selvfølgelig ikke et spørgsmål om økonomi, men det er vigtigt at diskutere, hvordan vi får folk til at søge de uddannelser, der relaterer sig til ældreområdet. Og hvis vi bruger penge på at løfte fagligheden, så har de ansatte naturligvis også en forventning om, at det bliver honoreret lønmæssigt.”

Læs også:
Lokalpolitikere: Klimaet sætter meget stort aftryk på KV21

Et blakket ry

Rådmand Søren Windell (K), der er formand for Ældre- og Handicapudvalget i Odense, ser også rekrutteringen af nye ansatte som det vigtigste emne op til valget.

Han påpeger, at gennemsnitsalderen blandt de ansatte i ældreplejen ligger et godt stykke over de 40, hvorfor der snart bliver akut behov for flere hænder. Men rekrutteringen af nye ansatte er udfordret af, at arbejdet i ældreplejen har fået et lidt blakket ry, konstaterer Søren Windell.

“Det handler dybest set om, at vi har kørt området i sænk. Derfor kommer det til at kræve ekstra mange ressourcer at få det rejst op igen,” siger Søren Windell.

Ifølge ham er der bred enighed blandt byrødderne i Odense om, at ældreområdet har brug for en økonomisk saltvandsindsprøjtning for at få gang i rekrutteringen igen. Men der er også debatter i ældreplejen, som risikerer at ramme politiske knaster.

Læs også:
Lokalpolitikere: Byrådsarbejdet sluger mere af min tid

Søren Windell peger blandt andet på diskussionen om “klippekortordningen”, der skulle give mulighed for mere hjælp og mere selvbestemmelse til de ældre, men som siden er blevet droppet i mange kommuner.

“Vi har lige fået det tilbage i Odense, og det er jeg meget tilfreds med. Der er noget værdighed og livskvalitet ved at give de ældre lov til bestemme selv. For det er ikke alle, der selv har ressourcerne til det” siger han.