Del artiklen:
Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) kommer til at rende indenrigsministeren på dørene for at finde en mere permanent løsning på Lollands store økonomiske udfordringer.
Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) kommer til at rende indenrigsministeren på dørene for at finde en mere permanent løsning på Lollands store økonomiske udfordringer. - Foto: Lolland Kommune (arkiv)

Det er kun på grund af et særtilskud, at byrådet i Lolland Kommune kan få budgettet for 2022 til at hænge sammen. Udligningsreformen har ikke bragt kommunen i strukturel balance, så nu får indenrigsministeren endnu en henvendelse fra Lolland.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk

Der er en optimisme og vækst på Lolland, som “ikke er set i mange år”. Men forude er der mørke skyer: Kommunens økonomi står på meget usikker grund, og det har udligningsreformen fra 2020 ikke ændret på.

Det er sådan flertallet i kommunalbestyrelsen oplever Lolland Kommunes økonomiske stade. Det kan man læse ud af det netop indgåede budgetforlig, som skal endeligt godkendes på et møde i byrådet i aften, torsdag.

I budgetforliget bliver det beskrevet, at kommunen kun kan få budgettet for 2022 til at balancere, fordi man har fået et særtilskud fra staten på 120 millioner kroner. I budgetforliget står der:

“Arbejdet med budget 2022 har vist, at Byrådets kritik af udligningsreformen var berettiget. Kun et særtilskud på 120 mio. kr. gør, at der overhovedet kan lægges et ansvarligt budget for det kommende år.”
 
“For årene efter kan der allerede nu forudses indtægtstab som følge af udligningssystemet. Kommunens økonomi er altså fortsat ikke i strukturel balance.”

Bag budgetforliget står Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Din Stemme og Lokallisten Lolland. Kun Enhedslisten står udenfor.  

Byrådet vil nu prøve via forhandlinger med Indenrigsministeriet at få fjernet den tilbagevendende økonomiske hovedpine. I budgetforliget står der:

“Der vil i de kommende måneder blive forhandlet med Indenrigsministeriet om en langsigtet løsning, der med tilskud og adgang til finansiering, kan sikre Lolland mulighed for både at have en service på niveau med andre kommuner og at gribe muligheden for
at udnytte det udviklingspotentiale, som de kommende år rummer.”

Men andre ord vil indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad nok få nogle opringninger fra sin socialdemokratiske partifælle på Lolland, borgmester Holger Schou Rasmussen, i den kommende tid. I 2020 var borgmesteren ude med kritik af, at den vedtagne udligningsreform ikke løste Lollands store økonomiske udfordringer på lang sigt. 

Kaare Dybvad har ellers givet Lolland Kommune en håndsrækning i form af muligheden for at indgå et udviklingspartnerskab med Indenrigs- og Boligministeriet, hvor der aftales et særtilskud over flere år. Kun Langeland og Læsø kommuner har fået samme mulighed som Lolland, fordi ministeriet vurderer, at de tre kommuner har nogle helt særlige udfordringer. 

I budgettet for 2022 har den bærende opgave for byrådet ifølge budgetforliget været “at fastholde det kendte serviceniveau i kommunen”. Og stemningen på øen fejler sådan set ikke noget lige nu, for budgetflertallet skriver:

“Lolland oplever i øjeblikket en vækst, investeringslyst og optimisme, der ikke er set i mange år. Femernbyggeriet er i fuld gang og sætter sit præg på alle dele af kommunens liv.”

Se budgetforliget her

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Kommune i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her