Kristian Thulesen Dahl opfordrede ved DF's årsmøde i september sine partifæller til at lægge en dæmper på de interne stridigheder og fokusere på kommunalvalget. Men blandt partiets byrådspolitikere er forventningerne til KV21 ikke høje. - Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.

Medlemsflugt og modvind på nationalt plan smitter af på Dansk Folkepartis byrådsmedlemmer. De har meget små forventninger til kommunalvalget, viser en rundspørge foretaget af NB-Kommune.

Af Johan Storgaard Jespersen, johan@nb-medier.dk

Der er ikke lagt op til de store landvindinger for Dansk Folkeparti, når vælgerne den 16. november går til stemmeurnerne for at afgøre, hvem der fremover skal bestride byrådspladserne.

I hvert fald ikke hvis man spørger partiets egne medlemmer, hvor forventningerne er mere pessimistiske end hos noget andet parti.

Ud af 37 byrådsmedlemmer fra Dansk Folkeparti  angiver kun 10, at de tror på fremgang ved det kommende kommunalvalg, mens 6 forventer tilbagegang, og hele 21 ikke ved, hvad de skal forvente.

Til sammenligning tror 365 af de 534 deltagere i NB-Kommunes rundspørge på fremgang ved KV21. Kun 42 af de på landsplan 534 adspurgte byrådsmedlemmer spår tilbagegang.

Læs også:
Dansk Folkeparti mister sin første og eneste borgmester

Flugten fra DF

At DF’ernes forventninger til KV21 ikke er skyhøje, kommer ikke som nogen stor overraskelse. Dansk Folkeparti har i de seneste år gennemlevet en ustabil periode præget af intern uro og skandalen med EU-midler, hvilket er gået hårdt ud over partiet i de nationale meningsmålinger. Og så har partiet ovenikøbet været plaget af en massiv medlemsflugt i de danske byråd.

Partiet fik ved KV17 valgt 223 kandidater ind i kommunerne, men siden valget er mere end en sjettedel faldet fra, og dette tal er nu skrumpet til 177. Som konsekvens har DF i dag helt mistet repræsentationen i en række af de kommuner, som de blev valgt ind i ved det seneste valg.

Det skyldes blandt andet et stort frafald til Nye Borgerlige, som i 2020 var nødt til at sætte en grænse for, hvor mange kandidater fra Dansk Folkeparti, de kunne tage imod, af hensyn til deres egen integritet.

Læs også:
Hver sjette kommunalpolitiker har nu forladt Dansk Folkeparti

En af de DF’ere, der fandt vej til Nye Borgerlige, inden porten blev lukket, var Ghita Nelander fra Næstved, som tidligere har forklaret sin beslutning til NB-Kommune:

“DF blev et andet parti, end det jeg meldte mig ind i. De har ikke kanten længere – heller ikke på udlændingepolitikken. Og ytringsfriheden, som DF går meget ind for, blev ikke respekteret internt. Vi fik mundkurv på. Den frækhed, som partiet oprindeligt havde, forsvandt, da Pia Kjærsgaard stoppede som formand,” sagde Ghita Nelander dengang.