Når Socialdemokratiets spidskandidat på Frederiksberg Michael Vindfeldt går til angreb mod boligspekulanter er det uden tvivl en stikpille til borgmester Simon Aggesen (K). Han er blevet kritiseret for boligspekulation. - Foto: Iver Houmark Andersen/NB-Kommune

Alt tyder på, at kampen om borgmesterkæden i Frederiksberg Kommune bliver meget tæt og hård ved kommunalvalget. Politikerne har allerede nu fundet stikpiller og knubbede ord frem fra arsenalet.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk

En af de helt store dramaer ved kommunalvalget bliver kampen om magten i Frederiksberg Kommune. Her har Konservative haft borgmesterposten i mere end 100 år – helt præcist siden 1909. Allerede nu tegner kampen om vælgernes gunst i bykommunen til at blive hård.

Kampen, om hvem der skal være borgmester for de ca. 104.000 indbyggere i Frederiksberg Kommune, er godt i gang.  Og oppositionen anført af Socialdemokratiets spidskandidat Michael Vindfeldt øjner en mulighed for at vippe den nuværende borgmester Simon Aggesen ud af borgmesterstolen. Ved kommunalvalget i 2017 var det kun 159 stemmer, der til sidst afgjorde, at Konservative vandt borgmesterposten.

Hvor hård valgkampen bliver på Frederiksberg, kan man allerede nu ane. Eksempelvis optræder Michael Vindfeldt i reklamestandere med et budskab:

“Kapitalfonde og boligspekulanter sætter Frederiksberg under pres. Det skal stoppes nu!”

Budskabet er helt sikkert en stikpille til borgmester Simon Aggesen, som er blevet kritiseret for at være boligspekulant.

Læs også:
Drøje hug fra Berlingske til konservativ borgmester

Et andet tegn på en valgkamp af den hårde slags på Frederiksberg kan man også se ud af, at oppositionen ikke holder sig tilbage med at kritisere. Eksempelvis i tilfældet med nogle planlagte koncerter for kommunens ældre, som omtalt i NB-Kommune:

Læs også:
Kritik af borgmester for skattebetalte koncerter midt i valgkamp

Her har blandt andre Michael Vindfeldt kritiseret, at Simon Aggesen og en af hans konservative partifæller får lejlighed til at holde tale til ca. 1.500 ældre Frederiksberg-borgere kort tid før kommunalvalget. Det sker ved i alt tre koncerter for bydelens ældre betalt af kommunen. Om arrangementerne har Michael Vindfeldt sagt til Ekstra Bladet:

“Det er åbenbart meget magtpåliggende for borgmesteren, at han skal holde tale. Er agendaen, at de ældre skal have en god eftermiddag? Eller er agendaen, at han skal føre valgkamp for skattekroner?”

Små sager udløser kritik

En anden mindre sag, som har fået en del medieomtale, er, at Venstres eneste byrådsmedlem på Frederiksberg, Jan E. Jørgensen, i foråret meldte ud, at han er borgmesterkandidat. Det vakte en del opsigt, da det hidtil altid har været en del af valgforbundet blandt de borgerlige partier i kommunalbestyrelsen, at det er det største parti, som får borgmesterposten, hvis der bliver borgerligt flertal. Det har hidtil gjort, at Konservative uden diskussion har fået posten.

Men hvordan konstitueringsaftalen på borgerlig side er efter KV21, vil gruppeformændene ikke afsløre. Og der bliver spekuleret i, om Jan E. Jørgensen kan udnytte, at han måske bliver tungen på den berømte vægtskål i forhold til, hvem der får borgmesterposten efter KV21.

Ved det seneste møde i kommunalbestyrelsen brugte oppositionen tid på at bore i Jan E. Jørgensens kandidatur til borgmesterposten, og den ikke offentliggjorte konstitueringsaftale i blå blok, skriver Politiken.

“Hverken vi eller Frederiksberg-borgerne må se, hvad der står i den aftale (konstitueringsaftalen i blå blok, red.), og det, synes jeg, grundlæggende er udemokratisk. Jeg kunne godt have en begrundet mistanke om, at Jan E. Jørgensen i sidste ende falder til patten og stemmer på Det konservative Folkeparti,” siger Daniel Panduro til Politiken.

Kendisser på begge sider

Med til at gøre KV21 endnu mere uforudsigeligt på Frederiksberg er, at der er kommet en del kendisser med i spillet.

Borgmester Simon Aggesen har fået tidligere drabschef Bent Isager-Nielsen og sognepræst Michael Brautsch med i sit konservative felt af byrådskandidater.

Michael Vindfeldt fra Socialdemokratiet har fået den tidligere radikale minister og forfatter Manu Sareen med på at stille op for liste A.

Enhedslisten stiller ved KV21 med det kendte, tidligere folketingsmedlem Pelle Dragsted som spidskandidat.