Næsten halvdelen af de danske kommuner har ulovligt brugt Googles tjenester i undervisningen. - Foto: Lucy Nicholson/Reuters/Ritzau Scanpix (Arkiv)

Datatilsynet har rejst kritik mod Helsingør Kommune, der ikke har været påpasselig nok i behandlingen af skoleelevers data ved brug af et Google-program. Næsten halvdelen af landets kommuner har begået lignende fejl.

Af Johan Storgaard Jespersen, johan@nb-medier.dk

Helsingør har som den første kommune fået “alvorlig kritik” af Datatilsynet for at bruge undervisningsprogrammet Google Workspace uden nogen vurdering af sikkerhedsrisikoen. Men Helsingør Kommune bliver højst sandsynligt ikke den eneste. For ifølge Datatilsynet har hele 44 kommuner begået samme fadæse.

Det skriver Politiken.

Sagen i Helsingør blev anlagt af en far, efter at hans søns navn var fremgået i en kontroversiel kommentar på hjemmesiden YouTube.

Selvom Googles system give eleverne mulighed for at bruge et dæknavn, og derfor godt kan bruges i en undervisningssammenhæng, har kommunernes benarbejde været for dårligt. Det vurderer Datatilsynets sagsbehandler Allan Frank:

“Når man tvinger børn til at bruge noget bestemt udstyr, skal de ikke også udsættes for overvågning og profilering. Hvad forældrene giver deres børn lov til derhjemme, blander vi os ikke i. Hvad børnene bliver påtvunget i skolen, er en anden sag”, siger Allan Frank til Politiken.

Læs også:
Tilsyn vil undersøge appen TikToks behandling af persondata

Han opfordrer kommunerne til ikke bare at falde for den lave pris på Googles Chromebooks, mens rent faktisk at sætte sig ind i, hvor omfangsrigt den samlede pris for et sikkert system kan være.

”Selve produktet kan godt være billigt, men hvis man skal bruge en masse arbejdskraft og ekspertise for at gøre det lovligt og desuden løbende analysere konsekvenserne af Googles hyppige opdatering af tjenester og vilkår, så kan det sagtens være, at Google ikke nødvendigvis er billigst,” siger Allan Frank til Politiken og fortsætter:

“Og der står ingen steder i folkeskoleloven, at kommunen har ret til at spare nogle penge mod at lade eleverne overvåge af et privat selskab. Der er simpelthen ikke hjemmel til det. Vi andre har i stor stil vænnet os til, at det er sådan, internetøkonomien fungerer. Men det er ikke nødvendigvis det rigtige at gøre i forhold til børn.”

Helsingør Kommune har lukket for adgangen til YouTube på elevernes maskiner som reaktion på klagen, og har siden ændret indstillingerne for at tilpasse sig Datatilsynets regler. Kommunen har derudover lovet at udarbejde den risikovurdering, som Datatilsynet påbyder.