Sådan her skal det nye rådhus efter planen se ud indvendigt. Animationen er udarbejdet af MOE, PLH Arkitekter og ETN Arkitekter. - Foto: Vordingborg Kommune

Forhøjede priser på byggematerialer får de kommunale byggebudgetter til at vælte på stribe. Det sker nu også med et omdiskuteret byggeri af nyt rådhus.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk

Byggeri af børnehaver, plejecentre og sågar rådhuse driller for tiden mange kommuner økonomisk. Stærk forhøjede priser på blandt andet plast og metal til byggeri gør, at byggebudgetter og anlægsrammer sprænger.

Nyeste eksempel på et skredet anlægsbudget kan man finde i Vordingborg Kommune. Her i Sydsjælland har man besluttet at bygge et nyt og omdiskuteret rådhus. Men allerede før byggeriet er begyndt, kan man nu se, at prisen for et stk. rådhus ikke bliver 120 millioner kroner som forventet. Byrådet har nu fået at vide, at byggeriet højst sandsynlig bliver 21,5 millioner kroner dyrere. Det oplyser TV 2 Øst.

For borgmesteren i Vordingborg Mikael Smed (S) er der ingen vej udenom at gå videre med at få opført et nyt rådhus.

“Vi bliver nødt til at gå videre med det her byggeri, for alternativet er, at vi skal hælde en hel masse penge i det gamle rådhus,” siger Mikael Smed til TV 2 Øst og fortsætter:

“Vi har nogle påbud fra Arbejdstilsynet, der ligger, og dem har vi kun midlertidig afhjulpet – idet vi traf en beslutning om at bygge nyt rådhus. Derfor er vi nødsaget til at gå videre og kan ikke udskyde det eller vente, som ellers ville være det helt fornuftige købmandskab at gøre.”

Læs også:
Høje priser på byggeri gør ondt i kommunerne

Venstre og Dansk Folkeparti i Vordingborg er uenig med borgmesteren.

“Vi føler, det er økonomisk uansvarligt at bruge så mange penge et byggeri, når vi har så mange andre ting her i vores kommune, vi kunne bruge penge på i stedet for. Der tænker jeg på opdatering af vores skoler, idrætsfaciliteter – vi har også havne i vores kommune, som trænger til noget renovering,” siger Karina Fromberg, som er Venstres spidskandidat i Vordingborg Kommune til det kommende kommunalvalg, til TV 2 Øst.