Mange hjemløse vil gerne have en bolig, men det er meget svært for kommunerne at hjælpe gadens børn med at få fast tag over hovedet. Det viser ny undersøgelse. - Foto: Holger E. Henriksen fra bogen 'Gadens konger'

Det er vanskeligt for kommunerne at hjælpe hjemløse væk fra herberger og forsorgshjem over i egnet bolig. Det viser ny undersøgelse fra Ankestyrelsen.

Af Iver Houmark Andersen, redaktør af NB-Kommune, iver@nb-medier.dk

Hundredvis af hjemløse hutler sig igennem livet på gader og herberger. Og i mange kommuner vil man gerne støtte ‘gadens børn’ med at komme i eget hjem. Men det er på ingen måder nemt at finde boliger, som er billige og egnede til hjemløse.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Ankestyrelsen. Ifølge undersøgelsen kommer kommunerne i høj grad til kort, når der skal findes boliger. I undersøgelsens konklusion står der:

“Undersøgelsen viser, at manglen på billige almene boliger er med til at skabe en prop i systemet, som betyder, at borgere opholder sig længe på boformerne (f.eks. herberger og forsorgshjem, red.).”

“Det fremgår af undersøgelsen, at kommunerne ikke kan imødekomme behovet for boliger til borgere i hjemløshed gennem
kommunal anvisning alene. Det skyldes, at der generelt er
mangel på små, billige boliger, og at der er for langt imellem,
at kommunerne får tilbudt boliger, som er relevante at anvise
til borgere i hjemløshed.”

Læs også:
Antallet af ældre hjemløse er vokset markant siden 2009

Ifølge Ankestyrelsen kræver det både politisk og administrativ handling for at skaffe flere hjemløse-egnede boliger. I undersøgelsens konklusion står der:

“Derfor er der ifølge kommuner og boligselskaber behov for, at udbuddet af boliger i den rette prisklasse udvides gennem udvidede handlemuligheder i kommunerne og reguleringer af boligmarkedet.”

Se hele undersøgelsen

Undersøgelsen er den sidste af i alt tre, der blev afsat satspuljemidler til for 2016-2019. Find de øvrige undersøgelser her.

Se mere om kravene til kommuners indsats over for hjemløse