Del artiklen:
Statsminister Mette Frederiksen og finansminister Nicolai Wammen vil droppe modregningen i pension, når ægtefællen eller samleveren går på arbejde. Det skal motivere flere til at fortsætte med at arbejde.
Statsminister Mette Frederiksen og finansminister Nicolai Wammen vil droppe modregningen i pension, når ægtefællen eller samleveren går på arbejde. Det skal motivere flere til at fortsætte med at arbejde. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Pensionister skal ikke modregnes, fordi deres partner går på arbejde. Det foreslår regeringen i nyt udspil.

Regeringen vil droppe modregningen i pension, når ens partner arbejder. Det fremgår af udspillet “Danmark kan mere I”.

– Jeg ved, at det er noget, der ligger rigtig mange mennesker på sinde, siger Mette Frederiksen ved præsentationen af udspillet.

Hun peger dermed på, at mange oplever det som uretfærdigt, at man bliver modregnet som pensionist, når ens partner går på arbejde. Med udspillet vil regeringen samtidig forsøge at motivere flere til arbejde, selv om deres partner er på pension.

– I dag oplever mange pensionister, at de får mindre i pension, fordi deres partner har en arbejdsindtægt. Det skyldes reglerne om ægtefælleafhængighed i pensionssystemet. Samtidig reduceres incitamentet til at arbejde, netop fordi det kan gå ud over ægtefælle eller samlevers pension, hedder det i udspillet.

Konkret foreslår regeringen, at folke-, senior- og førtidspensionister skal kunne modtage deres pension helt uafhængigt af, om deres ægtefælle eller samlever har en arbejdsindkomst.

Dermed vil man have ro til at arbejde uden at skulle tænke over, om ens partner får mindre udbetalt i pension, fastslår regeringen i udspillet.

– I dag får mange pensionister mindre i pension, fordi deres partner har en arbejdsindtægt. Dermed reduceres motivationen til arbejde, fordi det går ud over en ægtefælles eller samlevers pension, siger finansminister Nicolai Wammen (S) ved præsentationen af udspillet.

Ægtefælleafhængigheden opretholdes dog for andre skattepligtige indkomster. Dermed vil regeringen forsøge at motivere folk til at tjene deres penge via arbejde.

Hos Fagbevægelsens ældreorganisation Faglige Seniorer kalder man forslaget “en sejr for seniorerne”.

– Det har længe været en torn i øjet, at ægtefæller fik beskåret folkepensionen, hvis den ene fortsat er i arbejde. Det er jo ikke ligefrem motiverende, hvis man selv skal have penge med på arbejde, siger Palle Smed, der er direktør i Faglige Seniorer.

Hos regeringens støtteparti SF lægger formand Pia Olsen Dyhr særlig vægt på, at regeringen også lægger op til at fritage førtidspensionisterne.

– Det er en kæmpe sejr for pensionister- og førtidspensionister. Vi giver endelig dødsstødet til den helt uforståelige regel, at man skal straffes for at tage ekstravagter, hvis ens ægtefælle er på pension eller førtidspension, siger Pia Olsen Dyhr.

Regeringen skal dog samle flertal for forslaget i Folketinget, før det kan blive til virkelighed.

/ritzau/