Mere pædagogisk personale skal ansættes de kommende år, men hvor langt kommunerne er i den proces, er vidt forskelligt. - Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (Arkiv)

En ny opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at der er stor forskel på normeringer i kommunernes dagtilbud. Herning og Albertslund ligger i hver sin ende af skalaen i forhold til antal voksne per barn.

Af Jørn Sørensen, jorn@nb-medier.dk

Det er kun 19 af landets kommuner, der har afsat midlerne til at ansætte mere pædagogisk personale i vuggestuer og børnehaver for at opfylde kravet til minimumsnormeringerne, som skal være på plads 1. januar 2024.

Danmarks Statistik har set på normeringer i alle kommuners daginstitutioner, og de nyeste tal fra 2019 viser stor forskel kommuner imellem. Det skriver DR.

Opgørelsen viser blandt andet, at Herning Kommune ligger i den dårlige ende. Her er der 6,6 børn pr. voksen i 3-5-års alderen i daginstitutionerne. I den gode ende ligger til sammenligning blandt andet Fredericia Kommune med 4,6 børn pr. voksen i den samme aldersgruppe.

Læs også:
Regeringen ønsker minimumsnormeringer, men mange kommuner holder igen

Anne Mette Bang Rasmussen (V) er udvalgsformand Børn og Familie i Herning Kommune.Hun siger, at det ikke kun handler om at sætte flere penge af til flere hænder i institutionerne:

– Det er blevet prioriteret, hvordan vi afbureaukratiserer og laver mindst muligt papirarbejde omkring børnene, så pædagogerne er mest muligt sammen med børnene. Næste gang vi skal have budgetforhandling, må vi se ind i, hvordan vi får løftet de her minimumsnormeringer. Men det er hele tiden en politisk prioritering, hvor vi skal fordele den pose penge, vi har, som ikke bliver større, fordi der kommer minimumsnormeringer, siger Anne Mette Bang Rasmussen til DR.

Med aftalen fra 2020 fastslog regeringen og aftalepartierne, at der fra 2024 og fremover skal være 1,8 mia. kr. ekstra på børneområdet, og det skal give knap 4.000 ekstra voksne i daginstitutioner på tværs af landet.

Det skal gøre hverdagen bedre for både pædagoger og børn, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S):

“Jeg synes ikke, normeringerne i Danmark er gode nok, og derfor er der sat penge af til, at der kommer knap 4.000 ekstra pædagoger over de næste par år. Det er en gigantisk investering, som jeg er glad for.”

Albertslund ligger i den bedre ende af skalaen over normeringerne. Her har kommunen valgt at afsætte flere penge allerede nu for at få flere pædagoger ansat:

“Vi har valgt at fremrykke minimumsnormeringerne, fordi vi synes, der er behov for, at vi får mere personale i vores daginstitutioner, men det er en udgift, som vi skal ud og finde et par millioner til andre steder i budgettet,” siger Steen Christiansen (S), borgmester i Albertslund Kommune.

Men en anden udfordring for kommunerne er, at det kan være svært at finde personale nok til de nye stillinger, siger Albertslunds borgmester:

“Vi ser ind i et arbejdsmarked, hvor der bliver færre pædagoger, så vi har tænkt, at det ville være klogt at være tidligt ude og sørge for, at økonomien er til stede til at kunne ansætte de pædagoger, der skal til,” siger Steen Christiansen til DR.

Læs også:
Mangel på arbejdskraft øger pres på lokale dagtilbud