"Uenighed er godt - også i København - men hærværk og brosten kan aldrig nogensinde blive vejen frem," skriver S-spidskandidat i København Sophie Hæstorp Andersen. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix (arkiv)
Socialdemokratiets spidskandidat i København ved KV21, Sophie Hæstorp Andersen, fik en ubehagelig første dag på kontoret efter sommerferien. Hendes kampagnekontor var blevet udsat for hærværk. Det er af grovere karakter, end det sædvanlige hærværk op til valg med f.eks. ødelagte valgplakater.
Smadrede ruder. Det var det syn, som mødte S-spidskandidat Sophie Hæstorp Andersen, da hun og medarbejderne mødte ind på deres kampagnekontor i det københavnske nordvestkvarter efter sommerferien.
Sophie Hæstorp Andersen skrev i går, mandag, på Twitter:
Øv! Tilbage fra ferie og møder ind på kampagnekontoret i Kbh NV. Havde glædet mig. Men i løbet af weekenden er to store ruder smadret med brosten 😔 Uenighed er godt - også i København - men hærværk og brosten kan aldrig nogensinde blive vejen frem #dkpolpic.twitter.com/5dj2AMShYY
De smadrede ruder er blevet meldt til politiet, og Sophie Hæstorp Andersen vurderer, at der kan være tale om politisk begrundet hærværk.
“Vores kampagnekontor er meget tydeligt et kampagnekontor, hvor vi har billeder af vores kandidater hængende i vinduet, men det er klart, at jeg ikke kan vide, om det bare er hærværk,” siger hun til Berlingske.
Hærværk er ikke et ukendt fænomen op til kommunalvalg. Det kan være lige fra valgplakater, som der bliver tegnet eller skrevet bemærkninger på, til mere alvorlige ting som smadrede ting.
Ved seneste kommunalvalg i 2017 foretog Ritzau en rundspørge, hvor 3.943 svarede byrådskandidater svarede. Tre ud af fire svarede, at de ikke havde oplevet hærværk. Mens en ud af fem svarede, at deres valgplakater var blevet udsat for hærværk.
I hovedstaden fik medlem af Københavns Borgerrepræsentation Caroline Stage (V) under valgkampen i 2017 ødelagt omkring 500 af sine valgplakater, under et døgn efter de var blevet hængt op. Til det sagde hun til Ritzau:
“Vi har i forvejen et problem med, at der er mange, der ikke har lyst til at stille op i politik, og jeg tror bestemt ikke, at den her opførsel er med til at give flere lyst.”
35 af de mest udsatte familier på Nørrebro og Bispebjerg i København vil fremover få tilknyttet to faste kontaktpersoner, som skal være deres indgang til kommunens forvaltninger.