Museerne har meget brug de besøgende, for coronapasset virker som en stopklods her midt i højsæsonen. På fotoet har gæsterne fundet vej Kunsten i Aalborg. - Foto: Niels Fabæk, Kunsten

Organisationen Danske Museer appellerer til, at både lokal- og landspolitikere har øje for museernes situation, for museerne kæmper hårdt for at få gæster ind ad dørene igen. ODM håber at gæsterne kommer trods coronapas.

Af Lene Vind,

I maj pegede en Epinion-undersøgelse på, at coronapasset var en væsentlig barriere for kultursultne borgere, og en undersøgelse blandt ODMs medlemsmuseer viste, at næsten hvert andet museum i nogen eller høj grad oplevede at måtte afvise borgere pga. manglende coronapas.

Stort set alle museer oplevede, at deres spontane gæster udeblev, og to ud af tre museer kunne berette om manglende børnefamilier og grupper. En opfølgende måling i juni viser et stort set uændret mønster.

Tre ud af fire museer havde i maj besøgstal på 50 % eller derunder. I slutningen af juni lå to ud af tre museer fortsat på 50 % eller derunder af de normale besøgstal. Begge undersøgelser viser også, at enkelte museer, især de mest turisttunge, var helt nede under 10 % af normalen i maj og juni. Tallene fremgår af en pressemeddelelse fra ODM.

En svær sæson venter

Nu står sommeren for døren og for mange museer er det den absolutte højsæson hvor pengene pengene skal tjenes og først den 1. august slipper gæsterne for at skulle vise coronapas, hvilket ODM har forsøgt at få ændret via henvendelser til erhvervs- og kulturministeren.

Organisationen har også forsøgt at få forlænget kulturens nødpulje, som udløber 30. juni, indtil videre uden held. Derfor er fokus nu på, at alle støtter op om museerne.

“Vi håber, at sæsonen viser sig bedre end frygtet. At de ferierende borgere og turister alligevel, trods solskin og coronapas, vender tilbage til de danske museer, som står klar med åbne arme og fantastiske kunst-, kultur- og naturoplevelser,” skriver ODM. For lige nu ser det svært ud for museerne.