Overraskende indkomststigning i Nordvestjylland

Indkomsterne stiger markant over landsgennemsnittet i Nordvestjylland og Nordsjælland, mens andre hænger i bremsen. Se tal for alle kommuner her.

Af Peter Risager, [email protected]

Alle kommuner kan se frem til en øget skatteindtægt i 2022, hvis de følger statsgarantien. Men på tværs af kommunerne er der meget stor forskel på stigningen. I Gentofte Kommune stiger udskrivningsgrundlaget med 27.383 kr. pr. indbygger, mens det blot stiger med 100 kr. pr. indbygger i Høje-Taastrup Kommune.

Det skriver NB-Økonomi.

Dermed er den markant største stigning i udskrivningsgrundlaget i Gentofte Kommune, men herefter bliver top-10 udgjort af en umage række af kommuner, som er Lemvig på 11.033 kr. pr. indbygger, efterfulgt af Fanø, Rudersdal, Langeland, Morsø, Lyngby-Taarbæk, Thisted, Frederiksberg og Læsø, der lige nøjagtigt klemmer sig ind på 10.-pladsen over de største stigninger med en stigning på 8.198 kr. pr. indbygger.

Udskrivningsgrundlaget er et mål for de samlede personlige indkomster i hver kommune, og er altså den pulje, som kommunerne får kommuneindkomstskatter fra.

2,82 procent stigning i realindkomst

På landsplan stiger kommunernes udskrivningsgrundlag med 5.085 til 185.368 kr. pr. indbygger efter 2021-udmeldingen PL-reguleres, og den gennemsnitlige dansker har altså haft en stigning i realindkomsten på 2,82 procent – inklusiv børn og ældre.

Det kommer dog ikke alle kommuner lige meget til gode. I Høje-Taastrup, Ballerup og Brøndby kommuner stiger udskrivningsgrundlaget med henholdsvis 100 kr., 673 kr. og og 799 kr. pr. indbygger, og de tre kommuner er dermed de eneste, hvor udskrivningsgrundlaget stiger med mindre end 1.000 kr. pr. indbygger.

I alt stiger kommunernes udskrivningsgrundlag med 32 milliarder kroner, og det betyder, at kommunerne med en gennemsnitlig udskrivningsprocent (kommuneskattesats) på 24,97 procent kan se frem til at få otte milliarder kroner ekstra i kassen, så den samlede kommuneskattebetaling bliver 271,1 milliarder kroner i 2022.

Læs også:
Sådan udvikler kommuners tilskud og udligning sig i 2022

Desværre for kommunerne, så modregnes den stigning i kommunernes balancetilskud fra staten. Det betyder, at kommunerne under ét ikke vinder på stigningen efter tilskud og udligning.