Fra 16. august til og med 17. november indfører Bornholms Regionskommune spærretid. Kun kommunaldirektøren udtaler sig på kommunens vegne, og medierne får ikke adgang til kommunale institutioner.

Af Jørn Sørensen, [email protected]

Kommunalvalget nærmer sig, og rundt om i kommunerne er forberedelserne så småt i gang.

I Bornholms Regionskommune har man i den forbindelse besluttet at indføre en såkaldt spærretid, der betyder, at der bliver skruet ned for åbenheden over for offentligheden.

Konkret drejer spærretiden mellem 16. august og 17. november sig om, at det alene er kommunaldirektøren, der udtaler sig på kommunens vegne; at politikere må vente med at komme i praktik i kommunens institutioner (men kan udføre deres eventuelle tilsynspligt), og at medierne ikke har adgang til de kommunale bygninger og institutioner i perioden.

Det skriver kommunen i en pressemeddelelse.

Det sker for at undgå, at ansatte og kommunens institutioner bliver en del af politikernes valgkamp.

Kommunen skriver blandt andet i meddelelsen, at “spærretiden indtræder for at sikre, at der hverken tilsigtet eller uforvarende vil kunne drages tvivl om ansattes eller kommunale institutioners neutralitet som led i tjenesten. Ligesom der heller ikke må opstå situationer, hvor kommunens ansatte kan skydes i skoene, at de i arbejdsmedfør skulle have udnyttet deres position og forsøgt aktivt at påvirke et valg. Det vil kunne sætte de ansatte i nogle uhensigtsmæssige situationer, skade demokratiet og organisationens samarbejde med politikere og borgere uden for valgperioderne.”

Ifølge Danske Kommuner blev spærretiden indført første gang op til KV17, hvor TV 2 Bornholm bragte flere historier om utilfredshed med ledelsen af ældreområdet. Tv-stationen ville følge en sosu-medarbejder en dag på arbejdet, men blev mødt med et nej fra daværende kommunaldirektør Peter Loft. Daværende borgmester Winni Grosbøll (S) bakkede op om intentionen om at skærme medarbejderne fra valgkamp.

Men det er problematisk, mener Johannes Andersen, der er ekstern lektor ved Aalborg Universitet. Ifølge Danske Kommuner kalder han spærretiden for “en ekstraordinær løsning”.

“Jeg synes faktisk, det strider mod de demokratiske idealer. Det er jo en reel udfordring, vi har i den moderne politiske virkelighed, at medierne har det med at overdrive og dramatisere, og det kan være den virkelighed, man forsøger at dæmme op for. Men det undergraver de demokratiske idealer, som man må holde fast i som det allervigtigste,” siger Johannes Andersen til Danske Kommuner.