I sommeren 2020 blev der vedtaget en lov om, at alle danskere skal til at sortere affald i 10 forskellige dele. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Det bliver en dyr fornøjelse for husstandene, når kommunerne fra i dag efter planen skal dele husholdningsaffald op i ti forskellige fraktioner.

Af Jørn Sørensen, jorn@nb-medier.dk

I juni sidste år besluttede et stor flertal i Folketinget som en del af en storstilet klimaplan, at kommunerne fra 1. juli i år skulle implementere en ny affaldssortering med ti forskellige fraktioner i flere affaldsspande, end der er i dag.

Men kun ni kommuner er klar med nye skraldespande og -biler klar. Og løsningen kan blive mindst 10 gange dyrere end først lovet. Dengang forlød det, at borgerne slap med cirka 55 kroner mere i afgift om året. Det skriver DR

Læs også:
Kun ni kommuner er klar med ny affaldssortering til tiden

Mads Jakobsen, formand for kommunernes affaldsselskaber – Dansk Affaldsforening – er ikke overrasket over, at de oprindelige planer og tal ikke holder:

“Det har været et fatamorgana lige fra starten af. Vi fortalte både politikerne og embedsværket, at det der kan simpelthen ikke lade sig gøre,” siger Mads Jakobsen til DR.

Ifølge affaldsforeningen bliver merprisen på mindst 550 kroner om året pr. husstand.

“Det er helt evident. Og jo mere du sorterer på affaldet, jo dyrere bliver det,” siger Mads Jakobsen.

I Lolland Kommune regner man med en merudgift på 1.200 kroner om året pr. husstand.

Miljøminister Lea Wermelin (S) er enig i, at det kommer til at koste at købe nye affaldsspande, men hun mener, at kommunerne via udbud kan indsamle affaldet billigere end i dag:

“Man kan slå sig sammen som kommuner, fordi affaldet er opdelt i de samme fraktioner i hele Danmark. Sådan har det ikke været før,” siger Lea Wermelin til DR.

Læs også:
Kommuner får ekstra snor til at nå i mål med affaldssortering