Aarhus Kommune åbner en postkasse, hvor blandt andet medarbejdere, ledere, bestyrelser og faglige organisationer kan komme med forslag til en forenkling af administrative krav og dokumentation i hverdagen. - Foto: Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix (Arkiv)

Rådmand vil gøre op med regler og krav, som tager unødig tid fra arbejdet med børn og unge i dagtilbud og skoler. Derfor åbnes en postkasse, hvor medarbejdere, ledere, bestyrelser og faglige organisationer kan komme med forslag til afbureaukratisering.

Af Jørn Sørensen, jorn@nb-medier.dk

Fælles regler og krav er uundgåeligt. For mange fælles regler og krav er ikke bare bøvlet men unødigt. Det mener rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom (SF):

“Jeg kan konstatere, at i nogle sammenhænge er der regler og procedurer, hvor værdien af dokumentationen ikke står mål den med administrative belastning for medarbejdere og ledere, hvilket i sidste ende koster tid med børnene. Alle, der arbejder med børn og unge, ønsker mest mulig tid sammen med netop børnene og de unge. Derfor er der brug for at give regler og krav et kritisk blik, så vi kan luge ud de steder, hvor det er unødigt bøvlet og tidsrøvende,” siger Thomas Medom i en pressemeddelelse.

I dialog med faglige organisationer, forældreorganisationer og lederforeninger har rådmanden igangsat en proces, hvor medarbejdere og ledere i første omgang kan komme med deres input til forenkling af konkrete regler og krav.

Helle Mønster, der er formand for Århus Skolelederforening, glæder sig over initiativet:

“Der er uden tvivl fornuftigt med en række fælles regler og krav til skolens virke, men selvom vi i årevis har talt om afbureaukratisering, oplever vi i stigende grad central regulering af de fælles regler og dermed også en udvanding af det lokale udviklingsrum. Det tror jeg ikke tjener nogen, allermindst eleverne, for detailstyring er ensbetydende med mere administration og mindre tid til ledelse tæt på eleverne og medarbejderne,” siger Helle Mønsted.

Muligheden for at komme med forslag til forenkling af regler og krav følges op af en yderligere dialog med de forskellige organisationer og lederforeninger. Målet er, at Thomas Medom til efteråret kan pege på en række tiltag, der letter regler og krav i dagligdagen.

Rådmanden peger desuden på at koble forenklingsarbejdet sammen med den revitalisering af byrådets Børne- og Unge politik i foråret 2022.

“Jeg tror det er vigtigt, vi af og til trykker på bremsen og lader medarbejderne lokalt bruge deres faglighed og dømmekraft til at gøre det, de vurderer bedst for den enkelte børne- eller ungegruppe. Vi har nogle fantastisk dygtige og engagerede medarbejdere. De skal ikke kvæles i regler og procedurer, men have lov til at bruge deres faglighed og profession der, hvor de er,” siger Thomas Medom.

Invitationen til at sende forslag til forenkling af regler og krav gælder medarbejdere og ledere i Børn og Unge, men også bestyrelser i dagtilbud, skole og ‘UngIAarhus’ samt organisationer, foreninger og borgere med interesse for børn og unge-området.