Her får borgerne mest service for deres skat – se tallene for alle kommuner

I yderkommunerne betaler borgerne høj skat og får lav service, mens det er omvendt i særligt de rige hovedstadskommuner. Se sammenhængen mellem skat og service for alle kommuner.

Af Arne Ullum, arne@nb-medier.dk

Der er store forskelle på, hvor meget service borgerne får for deres skattekroner i landets kommuner – i hvert fald hvis man antager, at højere serviceudgifter giver bedre service.

NB-Økonomi har udregnet kommunernes faktiske serviceudgifter som indeks i forhold til deres serviceudgiftsbehov. Et indeks over 100 angiver, at kommunen bruger flere penge end landsgennemsnittet på service målt i forhold til demografi og socioøkonomi samt de varige tilskud, som partierne bag udligningsreformen gav udsatte kommuner. Derefter har vi sammenlignet med kommunernes udskrivningsprocenter.

Mens borgerne i Lyngby-Taarbæk kan glæde sig over landets højeste indeks for serviceudgifter, så kan de samtidig glæde sig over en af landets laveste skatteprocenter på bare 23,70 procent.

Modsat må borgerne i Guldborgssund Kommune lide under en skatteprocent på 26,30 procent, selvom kommunen har et af de laveste indeks for serviceudgifter.

Tallene siger ikke noget om, hvor meget service borgerne rent faktisk får, for det afhænger både af udgiftsniveauet og effektiviteten. I den sammenhæng skiller Vejle Kommune sig ud med landets laveste serviceudgiftsindeks (bortset fra små ø-kommuner).

Spørgsmålet er her, om borgerne i Vejle rent faktisk har landets laveste serviceniveau, eller om en del af forklaringen er, at kommunen er bedre til at få meget service ud af pengene.

Yderkommuner har lave serviceudgifter og høj skat – det er modsat i hovedstaden

Selvom hver kommune har sin egen historie, så tegner plotdiagrammet nedenfor et relativt klart billede af, at borgerne i yderkommunerne betaler en høj skat og får en relativ dårlig service (igen hvis man antager at udgiftsniveau og service hænger sammen), mens borgerne i en række hovedstadskommuner med høje gennemsnitsindkomster har relativ lav skat og høj service.

Det er der ikke noget overraskende i. For i og med, at der maksimalt er 95 procent udlignings mellem kommunerne, så vil det altid være bedre at være borger i en kommune med små sociale problemer og høje indkomster end at være borger i en kommune med store sociale problemer og lave indkomster.